FOTOGALERIJA

04.02.2019.

Izložba "Bokeljska mornarica i Kolo sv. Tripuna" postavljena na Korzu

Izložba „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna - tisućljetna tradicija bokeljskih Hrvata" postavljena je danas na riječkom Korzu. Izložba je postavljena s ciljem predstavljanja Bokeljske mornarice i fenomena kola svetog Tripuna, koje je zajedno s proslavom ovog sveca, zaštitnika grada Kotora u Crnoj Gori, uvršteno na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Izložba o Bokeljskoj mornarici

Izložba prikazuje povijesni nastanak Bokeljske mornarice, kao jedne od najstarijih bratovština na Mediteranu. Posebno mjesto posvećeno je malim admiralima Bokeljske mornarice, dječacima od 8 do 12 godina koji se biraju svake godine i simboliziraju nastavak tradicije. Također, izložbom se predstavljaju i aktivnosti Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 u Rijeci te sudjelovanje na vojnim mimohodima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Priznanje kulturnog i povijesnog nasljeđa, uključujući i doprinos Hrvata Boke kotorske u stvaranju i očuvanju Bokeljske mornarice, zauzimaju važno mjesto u ostvarivanju prava Hrvata u Crnoj Gori kao nacionalne manjine priznate Ustavom Crne Gore.

Prvo Društvo "Bokeljska mornarica" u Hrvatskoj osnovano je u Zagrebu 1956. godine, a desetak godina poslije u Rijeci i Splitu.

Izložba se može razgledati do 14. veljače.