Predavanje u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu'

10.06.2015.

Indija u djelima Tina Ujevića- Rabindranath Tagore

U organizaciji Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu' u Rijeci, prof. dr.sc. Ružica Čičak-Chand održat će predavanje: INDIJA U DJELIMA TINA UJEVIĆA - RABINDRANATH TAGORE. Predavanje će se održati u četvrtak, 11.6.2015. s početkom u 19.00 sati.

U izlaganju će se uvodno dati opći osvrt na Ujevićeve 'indijske' teme, na njihove izvore, na Ujevićev osobni pristup indijskoj tradiciji, ali i njezinoj suvremenosti te značaj koje danas, u našoj kulturnoj javnosti, mogu imati njegovi indijski eseji.

Ujevićeva proza o indijskom nobelovcu predstavlja posebno vrijedan dokumenat Ujevićeva interesa za društvenu stvarnost, ukazujući na osjetljivost ovoga našeg „najunutarnjijeg“ liričara za zbivanja koja daleko prerastaju omeđenja evropskoga kulturnog kruga.

Dr. sc. Ružica Čičak-Chand znanstvena je savjetnica koja je diplomirala indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala temom iz indologije na Filozofskom fakultetu Sveucilišta u Bonnu. Na istom je Sveučilištu pohađala i komparativni studij religija. Pored radova iz klasične indologije, u Institutu za migracije i narodnosti u  Zagrebu, dr. Čičak-Chand bavila se istraživanjem migracija, etničnosti i etničkih odnosa, religije i problematike manjina, posebno u Indiji i na Indijskom potkontinentu, gdje je u više navrata i boravila u svojstvu istraživača.