Brucknerova 7. simfonija pod ravnanjem novog šefa orkestra riječke Opere

25.09.2018.

Inauguracijski koncert Yordana Kamdzhalova 29. rujna u "Zajcu"

Nakon koncertnih doživljaja za pamćenje pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja ispunjavati želje svoje publike – na mjesto šefa dirigenta orkestra riječke Opere dolazi upravo karizmatični Kamdzhalov!

Yordan Kamdzhalov / Foto: HNK Ivana pl. Zajca
Yordan Kamdzhalov / Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Inauguracijski koncert Yordana Kamdzhalova, izvedba Brucknerove 7. simfonije na programu je u subotu, 29. rujna 2018. s početkom u 19.30 sati, kada će istodobno biti svečano otvorena nova koncerta sezona u „Zajcu“.

Glazbeni genij

Brucknerove su simfonije česte na koncertnom repertoaru Yordana Kamdzhalova, a kritičar specijaliziranog časopisa „Bruckner Journal” proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad. Prvi je put Kamdzhalov očarao riječku publiku ravnajući koncertom „Wagner-Debussy-Beethoven“, ali i prošlogodišnjim Novogodišnjim koncertima kada je srušen rekord posjećenosti ovog tradicionalno popularnog prigodnog koncerta.

Prije no što je postao šefom dirigentom orkestra riječke Opere, na toj je funkciji prethodno bio u Heidelbergu kao šef dirigent Opere i Filharmonije, Schloss festivala i Winter Barock Festivala, ravnao je značajnim orkestrima diljem svijeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, 2010. godine bio je nominiran za najboljeg dirigenta godine u Njemačkoj, a godinu kasnije, Opernwelt, najpopularniji operni magazin nominirao ga je za najbolju izvedbu godine. Kritika ga je prozvala „najperspektivnijim mladim dirigentom 21. stoljeća“.

Kamdzhalov i svemir

Studirao je na Državnoj akademiji u Sofiji te na Akademiji Hanns Eisler u Berlinu, a tijekom karijere mentori su mu bili mnogi glasoviti stariji kolege kao što su Lorin Maazel, Vladimir Jurowski i Esa-Pekka Salonen. Osvojio je brojne poznate pozornice diljem svijeta.

Zbog njegova zanimanja za astronomiju, godine 2014, NASA je objekt u svemiru 52292 nazvala po njemu "52.292 Kamdzhalov" uz obrazloženje: „Svojom strašću prema astronomiji, povezuje svijet glazbe i fascinaciju svemirom." 

Bruckner i Kamdzhalov stoga je nedvojbeno spoj koji obećava još jednu izuzetnu i moćnu interpretaciju glasovite simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti!