Art kino Croatia

05.07.2011.

In memoriam Dino De Laurentiis i Nino Rota u Art kinu

Program In memoriam Dino De Laurentiis i Nino Rota završava projekcijom De Filippove komedije 'Fortunella', u srijedu, 6. srpnja u 21 sat u Art-kinu Croatia.

Masina Fortunella

Prije projekcije filmski kritičar Dragan Rubeša osvrnut će se na De Laurentiisov i Rotin opus, odnosno četiri filmska klasika koja su gledatelji i gledateljice Art-kina gledali proteklih večeri.
U 'Fortunelli' iz 1958., s nagrađivanom glumicom GiuIiettom Masinom (poznatom i kao 'ženski Chaplin'), upoznat ćemo Nandu - Fortunellu, skromnu djevojku zaljubljenu u Peppina - toliko da čak priznaje i zločin koji je on počinio. U ovoj poznatoj komediji javljaju se tri glazbena motiva od kojih je dva Nino Rota kasnije upotrijebio u Fellinijevom 'Slatkom životu' ('La Dolce Vita', 1960.) i Coppolinom 'Kumu' ('The Godfather', 1972.), a producirao ju je nedavno preminuli oskarovac, producent Dino De Laurentiis.
Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba Art-kina Croatia.

U sklopu programa prikazana su četiri klasika koja povezuju dvojicu velikana filmske umjetnosti (produkcija De Laurentiisa, glazba Rote): camp klasik 'Barbarella' Rogera Vadima s Jane Fonda, De Santisova neorealistička  'Gorka riža' sa Silvanom Mangano, De Filippov 'Milijunski Napulj' s Delijom Scalom i 'Fortunella' s Giuliettom Masinom.

 

Nedavno preminuli producent, oskarovac Dino De Laurentiis, producirao je preko pet stotina filmova najrazličitijih žanrova ('Plavi baršun' Davida Lyncha, 'Serpico' Sidneya Lumeta, 'Zmijsko jaje' Ingmara Bergmana, 'Conan the Barbarian' Johna Miliusa, 'Hannibal' Ridleya Scotta...) Surađivao je s najvećim redateljskim i glumačkim imenima.

 

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Više na www.art-kino.org