VIDEO

19.03.2018.

Hrvatska drama i Balet riječkog HNK premijerno izveli predstavu "Voda"

Autor: Damir Jevtić

Predstava "Voda" po istoimenoj priči Vladmira Nazora, u izvedbi članova dvaju ansambala riječkoga HNK, Hrvatske drame i Baleta, izvedena je premijerno u režiji i koreografiji Matije Ferlina u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 17. ožujka. Predstava je prvenstveno namijenjena djeci i mladima, u sklopu projekta Riječkoga kazališta mladih "Kamov". Novelu "Voda" iz 1927. godine, koja predstavlja jednu od najpoznatijih Nazorovih autobiografskih crtica, dramaturški je obradio Goran Ferčec.

Predstava

Središnji lik, dječak Vlado, kojeg glumi Jelena Lopatić, zapravo je sam autor koji provodi djetinjstvo na otoku i sprema se za ulazak u svijet odraslih – odlazak na školovanje u grad, daleko od otoka i roditelja. U Velom Selu, u kojem provodi svoje posljednje dane, tri mjeseca nije pala kiša. Prateći ritam prirode, Nazor kroz motive suše, iščekivanja vode i nevremena istovremeno propituje i probleme unutar zajednice i egzistencijalne probleme pojedinca.

Predstava Na sceni se, uz Lopatić, pojavljuju glumci Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Čelić te Aleksandar Cvjetković i plesači plesači Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Helias Tut-Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini te Ali Tabbouch. Scenograf je Mauricio Ferlin, kostimografi su Desanka Janković i Matija Ferlin, a autor glazbe riječka grupa Marinada.

U video prilogu pogledajte dijelove predstave, uz izjave redatelja i nekoliko glumaca.