Nastavlja se realizacija projekata Zelenog vala

22.10.2019.

Građani akcijama čišćenja i sadnje bilja obilježavaju 100. obljetnicu proglašenja Sušaka gradom

Budući da Sušak 23. listopada 2019. slavi stogodišnjicu od proglašenja gradom, nizom akcija čišćenja i ozelenjavanja zapuštenih površina, u okviru projekta Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku I. i II., grupa građana Sušačka akcija obilježava ovaj datum kako bi svoj stoti rođendan Sušak dočekao u novom, osvježenom ruhu.

Ozelenjivanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, neki su od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu Zelenog vala, a koji je građanima predstavljen u sklopu info-dana kampanje „Uključi se!“ Europske prijestolnice kulture. Novi ciklus prijave projekata koji će ući u razmatranje za dobivanje financijske podrške otvoren je do 19. lipnja.

Program Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku I. i II. realizira se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Grupa građana Sušačka akcija poziva sve zainteresirane građane da se uključe u akcije sadnje bilja i čišćenja okoliša.

Sadnju biljaka kojom će oživjeti centar Sušaka u sklopu prve akcije Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku I. grupa građana Sušačka akcija organizira na trgu između Građevinske tehničku škole, Graditeljske škole za industriju i obrt i OŠ Centar u srijedu, 23.10. u 10 sati.

Drugu akciju čišćenja okoliša Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku II. u krugu OŠ Vladimir Gortan građani Sušačke akcije organiziraju u petak, 25.10. u 10 sati, a akciju sadnje stabala i grmova u subotu, 26.10. u 10 sati.

Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku dio je je većeg projekta „U susret stogodišnjici Sušaka“ koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a poseban interes građana i inspiracija za projekt Zeleni Sušak bio je rad Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva i čovjeka koji je ozelenio najveći dio Sušaka. Grupa građana okupljena oko inicijative Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku povezana je entuzijazmom i idejama o revitalizaciji Sušaka, posebice onih dijelova koji su već predugo zapušteni.