Projekt Risk Change

13.11.2018.

Glazbeni performans i otvorenje nove izložbe "Bijeg" u riječkom MMSU-u

U okviru europskog projekta Risk Change, u petak, 16. studenoga, u 19 sati, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti uz glazbeni performans otvorit će se međunarodna skupna izložba „Bijeg“.

Foto: MMSU Rijeka
Foto: MMSU Rijeka

Izložba će predstaviti radove odabranih i pozvanih domaćih i stranih umjetnika te građu riječkih muzeja (MMSU, Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja) koji se osvrću na različite tragove i zapise bijega; od mitova i biblijskih predaja do realnih događaja kao što su mase izbjeglica u Europskoj uniji. Izložbom će se objediniti umjetničke, kulturno-povijesne i društvene perspektive koje temi bijega prilaze kao mehanizmu preživljavanja, osobito vidljivom u kriznim razdobljima poput današnjeg, s masama ljudi u pokretu bez sigurnog prolaza i zaklona. 

Predstavljeni umjetnici: Manon Avram & Pierre Audouard, Pavlica Bajsić Brazzoduro & Dino Brazzoduro, Nisrine Boukhari, Lana Čmajčanin, Tomislav Čeranić, Aleksandar Garbin, Ibro Hasanović, Siniša Labrović, Lukas Marxt & Jakub Vrba, Nika Oblak & Primož Novak, Alicja Rogalska, Sara Salamon & Hrvoje Spudić, Tao G. Vrhovec Sambolec.

Izložba je dio programskog pravca Kuhinja – Centar za kreativne migracije unutar četverogodišnjeg programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Europski projekt Risk Change, koji riječki MMSU provodi zajedno s devet europskih partnera, tematizira se bijeg u širokom rasponu njegovih mogućnosti, vrsta i granica.

Izložba će se moći razgledati do 25. siječnja 2019. godine.