Premijera u HKD-u

24.03.2017.

Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača

"Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača" u HKD-u na Sušaku u subotu, 25. ožujka, s početkom u 19.30 sati, kada je na programu premijerna izvedba.

„Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača“ u HKD-u na Sušaku u subotu, 25. ožujka 2017. s početkom u 19.30 sati kada je na programu premijerna izvedba.

Nacionalni prvak i operni umjetnik svjetske karijere Giorgio Surian, u sklopu opernog studija "Drama u operi" HNK Ivana pl. Zajca, predstavlja jednu od najpopularnijih opera u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.

Naime, nakon "Carmen" koja je prije dvije godine pozvala publiku na novo promišljanje odnosa opere i drame, riječka Opera programu opernog studija "Drama u operi" dodaje novi naslov, komičnu operu "Seviljski brijač" talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija, u adaptaciji i režiji Giorgia Suriana.

Prema njegovu konceptu, naglasak je stavljen na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono po čemu je prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena. Riječ je o razigranoj, duhovitoj i zabavnoj verziji opere za cijelu obitelj.

Uz Igora Vlajnića na klaviru, u ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupit će Robert Kolar, a u ulozi Rosine Vanja Zelčić, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmjenjivati Ilijana Korać. Ulogu grofa Almavive pjevat će mladi gost Josip Čajko, ulogu Bartola Dario Bercich, a ulogu Don Basilia Slavko Sekulić. U ulozi Časnika alternirat će Saša Matovina i Darko Matijašević dok će vojnici biti Nenad Vidaković i Savo Orobabić. Giorgio Surian osmislio je i scenografsko rješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.

Nakon ove opere, Rossini je postao operna zvijezda, a činjenica da ju je napisao s nepune 24 godine, osim zbog radosti i prepoznatljivih melodija i arija koje donosi, potvrda je da je riječ o opernom djelu za mlade, one koji će možda prvi put ući u svijet opere.

"Seviljski brijač" kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.