VIDEO

03.05.2019.

Frljićevom adaptacijom Pirandella otvoren Međunarodni festival malih scena

Autor: Damir Jevtić

Predstavom Satiričkog kazališta Kerempuh "Šest likova traži autora" po tekstu Luigija Pirandella te u prilagodbi i režiji Olivera Frljića, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u četvrtak, 2. svibnja, otvoren je 26. po redu Međunarodni festival malih scena.

Izvedbom predstave Satiričkog kazališta Kerempuh

Kako se navodi u najavi Frljićeve predstave, u društvu koje zadnjih dvadeset i šest godina opsesivno traži svoj identitet i autora, ova Pirandellova drama o kazalištu dobiva i neka nova značenja. „Kao potpisnik Manifesta intelektualaca fašističkog pokreta i sjajan humorist, Pirandello svakako nalazi ideološke rezonance i interpretativne poticaje u današnjoj Hrvatskoj – barem po broju likova koji ga, i ne znajući, traže. Humor te drame se ledi u trenutku kad njezini komički označitelji pronalaze svoje označeno u rapidnoj fašizaciji hrvatskog društva“, navodi se.

Izvedbom predstave Satiričkog kazališta Kerempuh Izbornik festivala Bojan Munjin odabrao je osam predstava, koje će se odigrati do 9. svibnja u HKD-u na Sušaku, HNK Ivana pl. Zajca i Fillodrammatici. Ulaznice za sve predstave su kao i ranijih godina - rasprodane.

O festivalskim nagradama odlučit će žiri u sastavu Marija Sekelez i Doris Šarić Kukuljice, glumica iz Zagreba i glumice iz Beograda Svetlane Bojković. Svoju nagradu "Mediteran" dodijelit će Novi list.

Ovogodišnji festival otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je pritom istaknuo da je u svim dosadašnjim izdanjima festivalima izvedeno 256 predstava iz 22 europske zemlje i SAD-a.