VIDEO: Izložba u Filodrammatici

20.03.2017.

Francuska umjetnica Louise Druhle izradila atlas neopipljivog prostora interneta

Autor: Damir Jevtić

U riječkoj galeriji Filodrammatica u četvrtak, 16. ožujka, otvorena je izložba francuske umjetnice Louise Drulhe pod nazivom "Kritički atlas interneta". Izložba se sastoji od petnaest hipoteza o mogućem izgledu prostora interneta, teritorija "na kojem provodimo vrijeme bez znanja o njegovom obliku" (iz intervjua za internetski časopis Furtherfield).

U riječkoj galeriji Filodrammatica u četvrtak, 16. ožujka, otvorena je izložba francuske umjetnice Louise Drulhe pod nazivom Kritički atlas interneta. Izložba se sastoji od petnaest hipoteza o mogućem izgledu prostora interneta, teritorija "na kojem provodimo vrijeme bez znanja o njegovom obliku" (iz intervjua za internetski časopis Furtherfield).

Izgrađeni prostor Kritičkog atlasa interneta je neopipljiv, to je jedinstveni računalni kod s beskrajnim brojem mogućnosti prikaza, od ekrana, preko papira, do izložbenog prostora. Drulhe je pri osmišljavanju vizualnog dizajna atlasa krenula od postavke da se u internetskim preglednicima prikaz web stranice automatski generira s obzirom na format. Time je atlas u konačnici oblikovala kao publikaciju s neograničenim brojem formata, kako na mreži (web stranica) tako i na papiru (knjige, plakati).

Pored atlasa koji je vizualno oblikovan kao publikacija s mogućnošću neograničenog broja formata, autorica je na izložbi predstavila i rad „Blockchain, arhitektura kontrole?“, petnaestominutni video koji se na temelju prostorne analize bavi društveno-političkom problematikom tehnologije blockchaina.

Izložbu možete pogledati do 7. travnja, a kako je proteklo otvaranje pogledajte u video prilogu.