Priča o nastajanju

17.04.2018.

Francov "Majstor lošeg filma" stiže u Art-kino

Film „The Room“ izašao je 2003. godine i s vremenom došao na listu kultno loših filmova, onih koji su toliko loši da jednostavno bude fascinaciju u ljudima. James Franco u dramediji „Majstor lošeg filma“ donosi priču o nastajanju i distribuciji ovog remek-djela B liste te čovjeku koji je zaslužan za njegov nastanak, a na programu je Art-kina od četvrtka, 19. travnja.

Film „The Room“ izašao je 2003. godine i s vremenom došao na listu kultno loših filmova, onih koji su toliko loši da jednostavno bude fascinaciju u ljudima. James Franco u dramediji „Majstor lošeg filma“ donosi priču o nastajanju i distribuciji ovog remek-djela B liste te čovjeku koji je zaslužan za njegov nastanak, a na programu je Art-kina od četvrtka, 19. travnja.Foto: press materijal

Ne zna se puno toga o čovjeku zvanom Tommy Wiseau. Za sebe kaže da je odrastao u Francuskoj i New Orleansu, no njegov naglasak i imigracijski papiri tvrde da dolazi iz istočne Europe. Ne zna se njegova godina rođenja, kao ni što je radio prije filmskih voda, što stvara dodatnu misterioznost oko njegovog filma iz 2003. godine, „The Room (Soba)“.

Rijetko je kad nastao film koji je toliko loš po svemu: loša gluma, neuvjerljivi razgovori, dosadan scenarij… no ipak film je planetarno popularan upravo zbog svega navedenog. Zvijezde poput Aleca Baldwina, Paula Rudda i Kristen Bell širile su po Hollywoodu priču o filmu kojeg najavljuje jedan pomalo zastrašujući plakat na Beverly Hillsu i ubrzo je film prozvan „Građaninom Kaneom lošeg filma“ te stekao kultni status katastrofalnih ostvarenja.

Glavni glumac u filmu, Greg Sestero, napisao je knjigu o ovom fenomenu pod nazivom „The Disaster Artist“, a tu knjigu je James Franco uzeo kao podlogu za scenarij svog istoimenog filma. „Majstor lošeg filma“ donosi priču o dvojici mladih umjetnika koje Hollywood odbije pa se odluče snimiti vlastiti film, s Wiseauom (Franco) kao redateljem, scenaristom, glavnim glumcem i financijerom.

Za Francov film mnogi ističu veoma vjernu replikaciju scena iz originalnog filma te činjenicu da Wiseaua predstavlja kao lika kakvim je sam sebe stvorio, ali i da zadržava status „enigme“ što se tiče njegove cjelokupne pojave. Kako je napravljen ovaj „film u filmu“ i kako je izgledalo snimanje filma koji svoju popularnost duguje svemu najlošijem provjerite u Art-kinu od 19. travnja!

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.