FOTOGALERIJA

09.05.2018.

Foto đir: Počelo uređenje Palače Šećerane u kompleksu Benčić

Autor: Ivica Nikolac

Djelatnici ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o. započeli su radove na obnovi Palače Šećerane u kompleksu bivše tvornice Benčić koja će po završetku biti sjedište Muzeja grada Rijeke.

Djelatnici ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o. započeli su radove na obnovi Palače Šećerane u kompleksu bivše tvornice Benčić koja će po završetku biti sjedište Muzeja grada Rijeke.

Rekonstrukcijom i opremanjem ova prekrasna barokna palača postat će sjedište gradskog muzeja. Riječ je o projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, za koji je Gradu odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Djelatnici ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o. započeli su radove na obnovi Palače Šećerane u kompleksu bivše tvornice Benčić koja će po završetku biti sjedište Muzeja grada Rijeke.Osim Palače Šećerane, projekt uključuje i obnovu motornog broda Galeb te kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu. Realizacija ovog projekta sastavni je dio Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. godine.

U Palači Šećerane trenutno izvode grubi građevinski radovi uklanjanja nadogradnji, žbuke, stropova i podova u koje će se smjestiti nove instalacije i potrebna infrastruktura, u funkciji novog muzeja, a koji će potom biti obnovljeni ili zamijenjeni onima predviđenima projektom. Svi oslici i reljefi na zidovima, koje je Hrvatski restauratorski zavod već restaurirao, zaštićeni su posebnom oblogom kako se ne bi oštetili za vrijeme izvođenja radova.

Oba stalna muzejska postava, u Palači i na Galebu, radi tim u kojem su Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, kustosice Sabrina Žigo i Ema Makarun, povjesničar Tvrtko Jakovina i nagrađivana hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Na oba postava Muzej grada Rijeke intenzivno surađuje sa srodnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projektom obnove ne mijenjaju se gabariti Palače i njena konstrukcija već se najvećim dijelom zadržava njezin reprezentativni karakter, ali u novoj interpretaciji i funkciji. Uz građevinske radove, uvode se novi sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

U prizemlju zgrade bit će smješteni poslovni prostori. Prvi i drugi kat bit će izložbeni prostori muzeja. Na trećem katu bit će prostori za rad kustosa i ostalog pratećeg osoblja. U potkrovlju bit će tehnički prostori muzeja i spremišta.

Projekt Europske prijestolnice kulture uključuje i velike infrastrukturne zahvate u kompleksu Benčić gdje će se, obnoviti i staviti u funkciju i ostali objekti. Tako je već dovršena prva faza preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u tzv. H objekt. Slijede radovi rekonstrukcije Dječje kuće (ciglena kuća) i nove knjižnice (T objekt), također u kompleksu Benčić, a realizacija ovih projekata financirat će se i sredstvima Urbane aglomeracije Rijeka, i to u iznosu od oko 69 milijuna kuna.

http://www.mojarijeka.hr/repository/images/_variations/e/c/ec891024d926e9c1f8375c1f19cfc58b_admin_large.jpg