Ples za sve generacije

24.09.2018.

Festival Periskop poziva na sudjelovanje u edukativnom i dječjem programu

Treći Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop i ove godine donosi edukativni program za različite generacije, za one sa ili bez plesnog iskustva. Već na samom otvorenju, u petak 28.9. u 18.30 sati na Kontu, publika će moći vidjeti prezentaciju festivalskog projekta radionice partneringa čiji su mentori koreografi Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić, višestruko nagrađivani plesni umjetnici i osnivači MASA Dance Company.

Treći Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop i ove godine donosi edukativni program za različite generacije, za one sa ili bez plesnog iskustva. Već na samom otvorenju, u petak 28.9. u 18.30 sati na Kontu, publika će moći vidjeti prezentaciju festivalskog projekta radionice partneringa čiji su mentori koreografi Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić, višestruko nagrađivani plesni umjetnici i  osnivači MASA Dance Company.

Radionica partnerirnga će se održati od 24. do 28.9. od 17 do 21 sati u Filodrammatici, a na njoj će se kroz vježbe raditi na osvještavanju i podršci prilikom plesa u paru, te također na razvijanju vlastitih  ideja i mogućnosti u partneringu, dok će se na prezentaciji prikazati rezultati kroz strukturiranu improvizaciju, stvarajući ples na licu mjesta.

Kontinuirana suradnja s Kliker platformom i festivalom ove godine donosi predstavu Tiger Lilies, ali i međugeneracijsku plesnu radionicu koja će se održati dan prije izvedbe, u ponedjeljak, 8.10. od 11 do 14 sati u Filodrammatici. Sanja Tropp Frühwald i ansambl projekta Tiger Lilies radit će ovoga puta samo sa ženskim polaznicama na plesnoj improvizaciji i pronalaženju vlastitog jezika pokreta. Cilj radionice je otvoriti percepciju kroz brojne fizičke kontakt tehnike i raditi na razvoju neočekivanog i (ponovnog) otkrivanja djeteta u sebi. Radionica je namijenjena svim generacijama polaznica, a prethodno iskustvo nije potrebno.

Nastavlja se i suradnja s plesnom kritičarkom i teoretičarkom Ivanom Slunjski, jednom od urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja. Ove godine ona će voditi dvije radionice plesne kritike, za odrasle i za djecu.

Radionica Kritički o plesu trajat će od 28.9. do 11.10., a namijenjena je potencijalnim plesnim kritičarima i postojećim autorima u usponu koji će se za njezina trajanja pobliže upoznati s posebnostima plesne umjetnosti i plesnim kontekstom, razvijati analitički pristup gledanju predstava i vještine kritičkog pisanja. Polaznici će imati priliku aktivno sudjelovati u analiziranju festivalskih predstava, a njihov zadatak će biti da napišu kritički tekst koji će biti objavljen na radioničkom blogu.

Za djecu i mlade s afinitetom prema pisanju i izvedbenim umjetnostima namijenjena je radionica Kako i zašto pisati o plesu. U dvodnevnom susretu 9. i 10.10. polaznici će se upoznati s plesnom umjetnosti te osnovama pisanja kritike i analiziranja predstave, s time da će imati priliku zajednički gledati predstavu, a potom razgovarati s izvođačima i autorima, dok će rezultat biti pisanje osvrta ili kritike.

Ovo je samo dio programa trećeg Periskopa gdje publiku tijekom dvotjednog programa očekuju međunarodne predstave i predstave novog cirkusa, predstavljanje mladih, perspektivnih te lokalnih autora, ali i fotografska izložba Začetak suvremenog plesa na Kvarneru.

Upiti, rezervacije i prijave na radionice primaju se na mail adresu: festival.periskop@gmail.com

Cjelokupni program i više informacija dostupan je internetskim stranicama Periskopa.