VIDEO: PHOTORI 2017.

25.09.2017.

Festival fotografije u Principiju uz izložbu Ivane Tomanović

Autor: Damir Jevtić

U subotu, 23. rujna 2017., u sklopu programa osmog Riječkog festivala fotografije PhotoRi 2017. u galeriji „Principij“ otvorena je izložba fotografija „Bliski pogledi II“ Ivane Tomanović. Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti subjektivne fotografije, instalacije i inscenacije.

U subotu, 23. rujna 2017., u sklopu programa osmog Riječkog festivala fotografije PhotoRi 2017. u galeriji „Principij“ otvorena je izložba fotografija „Bliski pogledi II“  Ivane Tomanović. Njen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti subjektivne fotografije, instalacije i inscenacije.

Ivana Tomanović rođena je 1971. godine u Novom Sadu. Magistrirala je na Akademiji za film i televiziju (FAMU) u Pragu na odsjeku fotografije. Od 2001. do 2015. godine radila je u časopisu za kulturu fotografije – ReFoto (Beograd) na različitim funkcijama: od suradnika, zamjenika i izvršnog urednika do funkcije glavnog i odgovornog urednika. Kao izvanredni profesor predaje fotografiju na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti Alfa univerzitet u Beogradu. Bila je umjetnički direktor u galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda za sezonu 2016. Redovno drži predavanja o teoriji fotografije i učesnik je brojnih panel diskusija u okviru raznih festivala, radionica i kongresa posvećenih fotografiji i vizualnim umjetnostima.

U sklopu festivala održane su još dvije manifestacije - Fotopromenada, jednodnevna izložba na otvorenom koja se postavlja na trgu Arheološkog parka, te Foto ex tempore, fotografsko natjecanje autora koji temu snimanja saznaju pred sam početak manifestacije. Osim toga, cijeli su se dan sakupljale potrepštine (brašno, ulje, pašta itd.) koje su donirane Socijalnoj samoposluzi u Rijeci.