Luka Europa

31.05.2017.

Festival europske kratke priče danas stiže u Rijeku

Nakon dvadesetak programa u Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, u kojima su domaći i strani autori razgovarali o kratkoj priči, pisanju, književnosti na portugalskom, španjolskom, portugalskom i talijanskom jeziku, o pisanju iz pozicije izbjeglice, došljaka, europske periferije i centra, četvrti dan Festival europske kratke dio svog programa seli u grad partner Rijeku.

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, što će se u Zagrebu i Rijeci održati od 31. svibnja do 2. lipnja, očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata...

Riječki program FEKP-a započinje u srijedu u 18 sati u caffe baru Tor razgovorom s Teom Tulić i Željkom Horvat Čeč o rodnoj poziciji u književnosti. Razgovor je rezultat jednomjesečnog projekta koji je u kiberprostoru okupio afirmirane i neafirmirane spisateljice u zajedničkom kreiranju kratke priče koja otkriva njihovo iskustvo Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti.

O luci Europa nastavlja se razgovarati i čitati u botelu Marina u srijedu i četvrtak od 21 sat. U srijedu je s nama viški književnik, kuhar i Robinzon Senko Karuza, poljska filmašica, kratkopričašica i Novi Glas Europe Bronka Nowicka, angolska zvijezda Ondjaki, dobitnik Man Bookera DBC Pierre, talijanska autorica somalskog porijekla Igiaba Scego i u hrvatskoj hvaljena i prevođena madriđanka Rosa Montero. U četvrtak razgovaraju i čitaju iračko-finska zvijezda Hassan Blasim, nigerijsko-belgijska autorica koja otvara mnoga osjetljiva pitanja Chika Unigwe, irska književnica melankoličnog glasa Lucy Caldwell, najprevođeniji autorski autor Guillermo Martínez i međimursko-riječka književnica Željka Horvat Čeč.