Rijeka 2020 - EPK

25.02.2019.

Europski stručnjaci u Rijeci prepoznali građane koji mijenjaju svijet

Sudionici programa Actors of Urban Change, 40-ak stručnjaka iz cijele Europe, boravili su krajem prošlog tjedna u Rijeci. Radi se o programu kojim se u zajednicama prepoznaju pojedinci, timovi i organizacije skloni oblikovanju svijeta i svakodnevice na inovativan način.

Gostovanje Actors of Urban Change / Foto Panos Georgiou
Foto: Panos Georgiou

Četverodnevni susret sastojao se od nekoliko aktivnosti. U riječkom RiHubu organizirani su radni sastanci sudionika, u petak se na botelu Marina održavala konferencija, gdje se na primjeru gradova koji su već nosili titulu Europske prijestolnice kulture raspravljalo o tome što će Rijeka 2020 ostaviti u nasljeđe, dok se u subotu na Škurinju održavala radionica izrade jednostavnih klupica.

Gostovanje Actors of Urban Change / Foto Panos GeorgiouInspiracija konferencije održane na botelu Marina bilo je nasljeđe Liverpoola iz 2008. godine, o čemu je govorila Beatriz Garcia, direktorica Institute of Cultural Capital iz Liverpoola, a nakon toga su svoje vizije o nasljeđu, s publikom podijelili koordinator partnerstava i protokola Rijeke 2020 Dorian Celcer i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji je istaknuo kako upravo ovakvi događaji pomažu u boljem sagledavanju vlastitog rada, ciljeva ali i zabluda.  

“Brojni profesionalci iz čitave Europe u stanju su vrlo brzo ponuditi svoje viđenje naše lokalne situacije, neopterećeni našom lokalnom perspektivom i svakodnevicom. Taj je vanjski pogled često vrlo realističan ali i vrlo iskren, što je jako korisno. Iznimno zanimljiva bila je prezentacija direktorice Garcia o perspektivama Liverpoola 10 godina nakon što je grad nosio titulu Europske prijestolnice kulture“, istaknuo je pročelnik Šarar.

U raspravi i ostalim aktivnostima nakon izlaganja sudjelovali su Kristian Benić i Damir Medved iz “27 susjedstava”, programskog pravca Rijeke 2020, Boris Popović predsjednik Poslovnog kluba “PartneRI” te članovi Alumni programa Actors of Urban Change i sudionici iz Maribora, Novog Sada i Temišvara. Raspravu su moderirali Sebastian Schlueter i Naomi Martin.

Sljedećeg dana, u subotu, sudionici su se našli na Škurinju, ispred Mjesnog odbora, gdje se održala kolektivna radionica izrade i uređenja jednostavnih klupica "Oklupimo Škurinje". Sunčano popodne izmamilo je na radionicu mnoge Škurinjce, koji su time još jednom postali dio programa "Kultura na balkonu" koji provode Udruga za urbanu regeneraciju "Kuraž", Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020. Klupice će biti korištene na platou u susjednom parku pri različitim programima narednih mjeseci, a radionicu je vodio Kreativni atelier Artmašina te kreativke Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Nika Rukavina.