Samostalna izložba

22.01.2019.

Đorđe Jandrić u MMSU-u otvara izložbu "Hrpa Anastazija"

Muzej moderne i suvremene umjetnosti od 25. siječnja do 15. veljače ugošćuje samostalnu izložbu "Hrpa Anastazija" umjetnika Đorđa Jandrića, čije će otvorenje biti u petak, 25. siječnja u 19 sati.

Đorđe Jandrić, detalj s izložbe / Foto: MMSU Rijeka, press
Đorđe Jandrić, detalj s izložbe / Foto: MMSU Rijeka, press

Hrpa Anastazija još je jedna u nizu skulpturalnih manifestacija koje Jandrić već dvadesetak godina naziva Hrpama. Svoj su život započele na izložbi Instalacije održanoj 1995. u zadarskoj Galeriji umjetnina a ovaj se rad, zamišljen kao šesterodijelna i šesteromedijska intervencija u prostor MMSU-a, nastavlja na autorovu intervenciju iz 2001. godine kada je na zid crkve sv. Stošije u Zadru objesio četiri brodska bokobrana dužine 1,5 metara.

Izložbu čini fotografija navedene intervencije, zatim 442 frotaža reljefa iste crkve te bokobrani, istovjetni onima s intervencije, slobodno postavljeni u prostor. Upotpunjena je video snimkom skulpture anđela s vrha zvonika sv. Stošije koji se okreće oko svoje osi, te zvukom brodskog motora.

Objekti postavljeni u Hrpu Anastazija tematski su vezani uz sakralni objekt (crkva svete Stošije) koji predstavlja važan moment u autorovom životu i koji je poslužio kao poticaj i okidač za redefiniranje jednog muzejskog prostora te njegovo postavljanje u novi vizualni i značenjski kontekst.

Kustosica izložbe je Vilma Bartolić.

***

Đorđe Jandrić rođen je 1956. u Zadru. Upisao je studij arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu koji prekida 1978. kada na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odjel te studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

Od 1981. redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoje je radove nagrađivan. Autor je više kazališnih, televizijskih i filmskih scenografija te jednog kratkometražnog eksperimentalnog filma. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi kao izvanredni profesor na Katedri za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.