MMSU Rijeka

13.03.2019.

"Domaće ljekarije": Otvorenje izložbe o ljekovitom bilju 21. ožujka u Malom salonu

S prvim danom proljeća, 21. ožujka u 19 sati, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu otvara izložbu „Domaće ljekarije“ posvećenu – ljekovitom bilju.

S prvim danom proljeća, 21. ožujka u 19 sati, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Malom salonu otvara izložbu „Domaće ljekarije“ posvećenu – ljekovitom bilju.

Foto: građa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Zagreb

Krećući se između područja magije i pučke medicine, alternativnih i neslužbenih načina korištenja biljaka te njihovog eksperimentalnog tretmana u suvremenoj umjetnosti, izložba polazi od toga da su ljudi oduvijek nastojali proniknuti u nedostupno i spoznati stvarnost s „ove“ i „one“ strane razumskog, služeći se i maštarijama, praznovjerjem, prividima. Moderno doba znanstvenih otkrića dobrim je dijelom odagnalo neobjašnjivo, no krhkost i promjenjivost organske tvari i dalje izaziva svojom zagonetnošću.

Kombinirajući umjetničke radove iz MMSU-ovog fundusa, radove pozvanih autora te kulturno-povijesni i etnografski materijal, kustosica izložbe Ksenija Orelj omogućuje susrest s mitskim biljkama poput mandragore, s biljnim vjenčićima koji štite od bolesti ili zla, ili s biljnim artefaktima koji se gotovo nadmeću s prirodnim tvorbama.

Na izložbi će biti izloženi radovi Tomislava Čeranića, Silvije Đolonga, Mirne Kutleša, Slave Raškaj, Melite Sorola Staničić, Stjepana Stolnika, Jasne Šikanja, Ele Štefanac, Lazara Vujaklije i Kamila Vujčića. Bit će izložena i građa iz Etnografskog muzeja Zagreb; Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Zagreb te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba je dio programa Zeleni val Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, a moći će se pogledati do 24. travnja 2019.

Više je dostupno na internetskim stranicama MMSU-a Rijeka.