VIDEO

10.06.2018.

Dobitnica Nagrade "Radoslav Putar" slikarica Ana Kuzmanić

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak 7. lipnja 2018. godine u Malom salonu na Korzu otvorena je izložba radova finalista koji se natječu na Nagradu Radoslav Putar 2018. Nagradu je ove godine dobila Ana Kuzmanić sa svojim radovima „Promjene s klupe“, koji se sastoji od 19 izjava ugraviranih u pločice i postavljenih na klupe u parku zagrebačke četvrti Voltino, kao isječaka razgovora sa stanovnicima tog naselja, te za rad »Glasnije! Govori glasnije!«, dramske audio minijature nastale tijekom radionica u domu za starije i nemoćne osobe, u kojima su sudjelovala djeca i osobe starije životne dobi.

undefined

Uz Anu Kuzmanić, finalisti ovogodišnjeg natjecanja bili su Gildo Bavčević, Davor Konjikušić i Kristina Marić.

Kuzmanić je rođena 1980. godine, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. je magistrirala na The Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu. Izlaže od 2006. godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je i članica međunarodnog kolektiva Eastern Surf. Radi kao docentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednica ove godine dobiva dvomjesečni boravak u New Yorku u prestižnom Residency Unlimited, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost i mjesto u žiriju Nagrade »Radoslav Putar« 2019. godine.

Nagrada se dodjeljuje mladim hrvatskim likovnim umjetnicima do 40 godina starosti. Utemeljio ju je 2002. godine Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba sa svojim partnerima. Nagrada je suosnivač i član međunarodne mreže Young Visual Artists Awards, koja okuplja organizatore sličnih nagrada iz 12 europskih zemalja. Ove godine je Nagrada Radoslav Putar dodijeljena u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.