Lakše do željenih naslova

08.08.2019.

Dječji odjel Stribor ponovno otvorio vrata

U utorak, 6. kolovoza Dječji odjel Stribor ponovno je otvorio svoja vrata, nakon što je od polovine lipnja ovaj ogranak Gradske knjižnice Rijeka bio zatvoren zbog reorganizacije. Naime, kako se u sklopu budućeg art-kvarta u kompleksu Benčić gradi Dječja kuća, u kojoj će svoje mjesto naći i Stribor, kako bi u novim uvjetima usluga bila što bolja, bilo je potrebno uvesti funkcionalniji sustav. U prijevodu, malim i onim nešto većim korisnicima olakšati potragu do željenih naslova.

Foto: Gradska knjižnica Rijeka
Foto: Gradska knjižnica Rijeka

„Trube i fanfare! Nakon kratke pauze otvara se Dječji odjel Stribor i nestrpljivo očekuje sve vas koji tijekom srpnja niste mogli u svoju omiljenu knjžnicu! Ušminkan, uljepšan, i što je najvažnije – funkcionalniji, naš vam dječji odjel otvara svoja vrata. Požurite, čekaju vas izdvojeni i označeni detektivski, humoristični i fantastični romani, vicevi i zagonetke, knjige za kreativnu razbibrigu i još puno dobrih stvari za ugodan ostatak ljeta“, poručuju iz Gradske knjižnice Rijeka.

Novi raspored knjižnične građe

Dok su vrata Stribora bila privremeno zatvorena, iza njih se odvijala velika reorganizacija. Posljednjih nekoliko mjeseci pripremao se novi raspored slikovnica i knjiga u dječjem odjelu ili, knjižničarskim rječnikom rečeno, novi sustav signiranja za smještaj građe na polici. Novi sustav osmišljen je kako bi signature razumjeli i korisnici, a ne samo knjižničari, te kako bi korisnici mogli lakše pronaći ono što žele čitati. Književnost za djecu i mlade razmještena je prema temama i žanrovima, a stručne knjige za djecu i roditelje dobile su razumljivije nazive. Odsad, dovoljno je pratiti nove natpise na policama i knjigama kako biste zaronili u svijet zabavne matematike i STEM-a, mitologije, fantastičnih bića, pustolovnih romana i priča…

Priprema za preseljenje u Dječju kuću

Jednako tako lako ćete pronaći slikovnice o životinjama, knjige o dinosaurima, pustolovne romane za djecu, kriminalističke romane za mlade ili knjige o prehrani djece.

Do željenih knjiga vode vas jednostavni natpisi i piktogrami. A za svaki slučaj, tu su i vaše najdraže knjižničarke, uvijek spremne pomoći!

Ovakav prijateljski način smještaja i označavanja knjižnične građe dio je pripreme za preseljenje u Dječju kuću, a zajedno s ostalim novostima koje nas tamo očekuju činit će dolazak u Dječji odjel Stribor jedinstvenim i neponovljivim iskustvom.

Od 6. kolovoza, Dječji odjel Stribor radi prema ljetnom radnom vremenu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati, utorkom i četvrtkom od 13.30 do 19.30 sati, a subotom od 8 do 13 sati.