Riječkom projektu Nagrada Bernardo Bernardi

23.03.2018.

Dinko Peračić za projekt novog MMSU-a Rijeka osvojio prestižnu arhitektonsku nagradu

Projekt rekonstrukcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u nekadašnjem "Benčiću", arhitekta Dinka Peračića, osvojio je prestižnu Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2017. godinu. Nagradu dodjeljuje Udruženja hrvatskih arhitekata.

Otvorenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Benčiću

Zbog jake konkurencije, ove su godine dodijeljene dvije Nagrade Bernardo Bernardi pa ju je osim Peračića, osvojio i arhitektonski tim koji čini Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar za Mali arsenal za Centar za posjetitelje HERA u Zadru. U konkurenciji je bio još jedan riječki projekt - Mini art-kino autora Damira Gamulina i Antuna Sevšeka.

U obrazloženju stručnog savjeta UHA-a koji je odlučivao o dobitnicima nagrada među ostalim stoji kako je "reprezentativni arhitektonski artefakt zamijenjen onim što autor projekta Dinko Peračić naziva muzejom u nastajanju". U obrazloženju se navodi i kako su nastali prostori koji "nude mnoštvo mogućnosti i slobodu korištenja, destabiliziraju nerijetko krut institucionalni okvir. Kroz dijalog i blisku suradnju gradskog Odjela za kulturu, vodstva muzeja i arhitekta, stvara se institucija otvorenih vrata što je zorno uprizoreno već na prvoj izložbi – retrospektivi Tomislava Gotovca, kad su u izložbenu funkciju stavljeni i servisni i uredski prostori muzeja".

Muzej moderne i suvremene umjetnosti preselio je u obnovljeni i preuređeni objekt smješten u nekadašnjem industrijskom kompleksu "Rikard Benčić" u rujnu prošle godine. Grad Rijeka do sada je realizirao prvu fazu muzeja, a projekt će se nastaviti širenjem muzeja u susjedne prostorije.

Realizacija Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu "Benčić" dio je projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, a uz MMSU, u kompleks će nakon obnove i preuređenja starih industrijskih objekata preseliti i Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, a otvorit će se i Dječja kuća s programima iz kulture  namijenjenima djeci.

Time će se bivši industrijski kompleks prenamijeniti u "kulturni kvart", a grad će dobiti nove javne prostore za rad, stvaralaštvo i okupljanja.

Proglašenje se održalo se u sklopu „Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. godini“, jučer otvorene u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, kada su uručene nagrade za najbolja arhitektonska rješenja Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo ove je godine pripala arhitektu Anti Rožiću, a za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskoga stvaralaštva Mireli Bošnjak, Mirku Buviniću i Maji Furlan Zimmermann iz Studija X3M za splitsku Osnovnu školu "Žnjan-Pazdigrad".

Laureatom Nagrade Drago Galić proglašen je Bogdan Budimirov, čija je stambena kuća za dvoje u zagrebačkoj Perjavici ocijenjena najuspješnijim ostvarenjem na području stambene arhitekture i urbanizma.

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma dobio je Davor Salopek za knjigu "13 arhitektonskih razgovora".