VIDEO: Čije je kazalište?

10.03.2017.

Darko Lukić predstavio svoju knjigu o primijenjenom kazalištu

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak, 9. ožujka, u Antikvarijatu Ex libris predstavljena je knjiga „Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište?“ autora Darka Lukića.

undefined

Darko Lukić daje sažet i pregledan, sustavan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 90-ih godina prošlog stoljeća naziva primijenjenim kazalištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksa koje su se razvijale od 1970-ih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima), a pojavljuju se pod nazivom kazalište u zajednici, odgojno kazalište, kazalište za obrazovanje, kazalište za napredak, forum teatar, društveno kazalište i slično.

Knjiga predstavlja važan doprinos, ne samo kao prvi sustavni pregled teorije i tipova primijenjenog kazališta, već i kao vrijedna studija koja istovremeno s pregledom različitih tipologija i praksi, donosi pregled svih hrvatskih dionika, pojedinaca, kazališta, udruga i umjetničkih organizacija te njihovih projekata koji se mogu svrstati u različite tipove primijenjenog kazališta.

Knjigu su uz Darka Lukića, predstavile teatrologinja Una Bauer i dramaturginja Nataša Antulov, a njihove izjave možete pogledati u video prilogu.