Najavaljen bogat program

02.10.2018.

Dani talijanske kulture od 13. do 28. listopada

Dani talijanske kulture – Settimana della Lingua Italiana nel Mondo, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci održat će se od 13. do 28. listopada. Manifestaciju priređuje Generalni konzulat Italije, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije.

Građanska Skloa LICEO

Program započinje u subotu, 13. listopada u 19.30 sati u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka kazališnim spektaklom na talijanskom jeziku "Romeo e Giulietta" (nastala po drami Williama Shakespearea), u izvedbi Teatro Nuovo di Verona. Ulaz je slobodan, uz prethodnu rezervaciju na tel. 051 355 201.

U ambijentu Srednje talijanske škole Rijeka Romeo, Julija i Mercuzio provest će gledatelje kroz najpoznatiju ljubavnu priču svih vremena. Svaki će prizor predstave biti postavljen u drugom prostoru, u unutrašnjosti Škole, gdje će oživjeti atmosfera drame, bal u Palači Capuleti, tučnjave u centru Verone i poznati prizor Balkona kod Kripte patera Lorenza.

Predstava, nastala 1989. godine u režiji Paola Valerija, ostvarila je kroz godine veliki uspjeh kod publike, kako talijanske tako i međunarodne. U Veroni se postavlja svakog ljeta  u prostorima Julijinog dvora i Teatro Nuovo, ali se svaki put prilagođava drugačijem scenariju. Ovog puta nalazi nove i sugestivne scenografije u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka.

U utorak, 16. listopada u 19.00 sati u Galeriji Kortil otvorit će se multimedijalna izložba "Bramante é un archistar!". Autor fotografija je Gianluca Fiore, a za postav je zaslužna Laura Calderoni. Izložba će se moći razgledati do 28. listopada.

U četvrtak, 18. listopada, u 19.00 sati u Muzeju grada Rijeke otvorit će se izložba starih razglednica "Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume". Autorica izložbe je Marija Lazanja Dušević. Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Rijeke i Zajednicom Talijana Rijeka, uz potporu Regije Friuli Venezia Giulia i Narodnog Sveučilišta u Trstu. Ulaz je 15 kuna (10 kuna za djecu do 18 godina, studente i umirovljenike).

U petak, 19. listopada, u 11.15 sati u  Srednjoj talijanskoj školi Rijeka održat će se dodjela nagrada u okviru literarnog natječaja "L’ITALIANO E LA RETE, LE RETI PER L’ITALIANO". Ulaz je slobodan.

U ponedjeljak, 22. listopada, u 18.30 sati u Zajednici Talijana Rijeka održat će se predstavljanje knjige/kataloga "Pozdrav iz Rijeke-Saluti da Fiume", u organizaciji Muzeja grada Rijeke i Zajednice Talijana te uz potporu Regije Friuli Venezia Giulia i Narodnog Sveučilišta u Trstu. Ulaz je slobodan.