Otvorenje 8. studenog u 19 sati i 30 minuta

05.11.2014.

Dani poljskog filma u Art-kinu

Od subote, 8.11. do srijede 12.11.2014., u Art-kino stižu Dani poljskog filma koji donose 5 nagrađivanih suvremenih filmskih naslova

U subotu, 8. studenog u 19 sati i 30 minuta svečano će se otvoriti manifestacija Dani poljskog filma. Nakon otvorenja, u 20 sati slijedi projekcija filma romantične komedije «Revers». «Revers» je priča o tri generacije žena u Varšavi u današnje doba te tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća. Baka i majka pokušavaju naći 30-godišnjoj Sabini dobrog kandidata udaju, no nakon poduže potrage - iznenada se pojavljuje vrlo šarmantan i inteligentan čovjek...

U drami «Erratum» pratimo 30-godišnjaka koji se poslovno vraća u rodni grad, no splet ga okolnosti dovodi u posjet ocu s kojim su odnosi davno zahladili. Supruga, sin, dobar posao – u Michalovu životu sve ima svoje mjesto. Jednog dana junak posjećuje svoj rodni grad kako bi li riješio molbu svog šefa. Treba preuzeti auto uvezen iz SAD-a, a onda se odmah vratiti. No, stvari se kompliciraju, a Michal je prisiljen ostati duže na mjestu iz kojeg prije tako žarko htio pobjeći. Vraćaju se uspomene, prijatelji iz benda, snovi... «Erratum» je na rasporedu Art-kina u nedjelju, 9.11. u 20 sati.

U ponedjeljak, 10.11. u 20 sati pogledajte dramu «Petlja» koja prati dva brata koji različito reagiraju tijekom jednog nasilnog čina u vlaku. Braća Alfred i Jerzy svjedočili su nasilnom incidentu - za vrijeme vožnje vlakom, nekolicina huligana mučila su jednu mladu ženu. Jerzy staje djevojci u obranu, dok Alfred oklijeva te ostaje bespomoćnim promatračem. Jedan nasilni čin potpuno će izmijeniti tijek života obojice braća.

Debitantski film «Ki» prati samohranu majku i umjetnicu Ki koja se pokušava snaći u suvremenoj Poljskoj. Ki je puna energije, temperamentna i spontana majka dvogodišnjeg Pia, jureći kroz život susreće se s Miko. Riječ je o susretu dvaju svjetova koji se zapravo nisu trebali i gotovo nisu ni mogli sresti. Pred Ki je dugi put otkrivanja sebe i učenja odgovornosti. «Ki» je na repertoaru Art-kina u utorak, 11.11. u 20 sati.

U «Sobi za samoubojice» pratimo Dominika koji postaje predmetom podsmijeha cijelog razreda te utjehu pronalazi u virtualnom svijetu. Protagonist ovog filma mladi je Dominik koji rastrzan ambicijama svojih roditelja i odnosima u elitnoj školi koju pohađa završava u misterioznom dijelu interneta, poznatom kao 'Soba za samoubojice'. Članovi te zajednice skriveni iza avatara razgovaraju o svojoj spremnosti da izvrše samoubojstvo. Dominik koji na početku nema suicidnih ambicija, fasciniran Silvijom 'Kraljicom sobe', sve više uranja u virtualni svijet i sve se više udaljuje od stvarnosti. Film broji preko 20 festivalskih nagrada i nagrada žirija uz brojne druge nominacije. Na programu Art-kina je u srijedu, 12.11. u 20 sati.

Vidimo se u Art-kinu.