Akcija! po uzoru na Gotovca

20.09.2017.

Dani otvorenog performansa od 22. do 25. rujna u Benčiću

Autor: Smiljana Radović Lagator

Dani otvorenog performansa Rijeka „Akcija!“, koji će se održavati od 22. do 25. rujna kao popratni program velike retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca u novim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčeva javnog nastupa.

Zbog prognoze lošeg vremena, manifestacija “Benčić, povjerljivo” neće se održati u najavljenom terminu 27. travnja, već u četvrtak, 4. svibnja, s početkom u 17.30 sati.

Govoreći o akcijama u javnom i u privatnom prostoru, na domaćoj sceni, iznimno su značajne upravo akcije Tomislava Gotovca, neoavangardnog pionira izvedbene i konceptualne umjetnosti, filma i medijske umjetnosti te izrazitoga ljubitelja glazbe i glazbenog poznavaoca. Društvena provokacija izuzetno je važna i šokantna metoda Gotovčeva  javnog streakinga tijekom 70-ih kojim autor propituje opće stanje svijesti društvenoga i političkog svjetonazora. U isto vrijeme, u Beču je u zamahu bila akcionistička scena koja je reagirala na poslijeratne okolnosti u Austriji propitkujući tabu i samu psihu društva.

Upravo je na taj način usmjerena i selekcija ovogodišnjeg izdanja programa DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Rijeci. Pozvani umjetnici, Milo Moiré, Lala Nomada, Karl Salzman, NSK-Irwin, Josip Maršić i Zoran Medved, predstavit će performanse i akcije koje se bave tijelom kao okidačem društvene stvarnosti.

Direktorica arhiva bečkog akcionizma, Eva Badura-Triska, otvorit će razgovor o akcionizmu i povući paralelu s radom Tomislava Gotovca kao dijelom zbirke MUMOK/Muzeja moderne umjetnosti u Beču, dok će Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i kustos, održati predavanje o kulturno-umjetničkim praksama u političkim sistemima od 1960-ih godina nadalje.

Selektor performans programa DOPUST/Dani otvorenog performansa u Rijeci  je Marko Marković.

Program je nastao u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU), Muzejom moderne umjetnosti Beč (MUMOK) te Galerijom Michaela Stoc iz Beča.

Program DOPUST-a:

Performans akcije:

  • 22. rujna u 19 sati, MMSU, Dolac 1 – Milo Moiré (DE): akcija u javnom prostoru od stare do nove lokacije Muzeja, Ceci n’ est pas une femme nue
  • 22. 9. od 20 do 23 sata, MMSU, kompleks Benčić – Lala Nomada (MEX): performans u trajanju
  • 23. 9. u 19 sati, MMSU @ exBenčić – Milo Moiré (DE): performans, The Plopegg Painting Performance
  • 24. 9. od 17 do 19 sati, MMSU @e xBenčić > Karl Salzman (A): akcija u javnom prostoru, Performance for lifesaving tools and cultural identity protection
  • 25. 9. od 17 do 21 sat, MMSU @ exBenčić – IRWIN – NSK Passport Office, Rijeka, 2017.

Projekcija filma i razgovor:

  • 24. 9. u 21 sat, Art-Kino Croatia – Eva Badura Triska, kustosica MUMOK-a (A): uvod u projekcije Akcionizma / projekcije radova Tomislava Gotovca, Güntera Brusa (A), Hermanna Nitscha (A), Otta Muehla (A)

Razgovor:

  • 24. 9. u 19 sati, MMSU, kompleks Benčić – Branko Cerovac (HR), kustos i povjesničar umjetnosti: predavanje/razgovor, RI – Segment umjetnosti u tami 1977. – 2017.

Više o sudionicima Dana otvorenog performansa Rijeka na mrežnim stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka