Prvi put u Rijeci

20.04.2018.

Dani norveškog filma od 23. do 29. travnja u Art-kinu

U ponedjeljak, 23. travnja u 19:30 na program Art-kina stižu Dani norveškog filma, u sklopu kojih će biti prikazana neka od najboljih ostvarenja suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara povijesna drama „Kraljev izbor“ uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

U ponedjeljak, 23. travnja u 19:30 na program Art-kina stižu Dani norveškog filma, u sklopu kojih će biti prikazana neka od najboljih ostvarenja suvremene norveške kinematografije. Ciklus otvara povijesna drama „Kraljev izbor“ uz slobodan ulaz za sve posjetitelje. / Foto: press materijal

Film Erika Poppea „Kraljev izbor“ miješa elemente komorne i ratne drame, a ujedno je i oda ljudskom ponosu, dostojanstvu i hrabrosti u vremenima političke opresije. Donosi priču o norveškom kralju Haakonu VII., koji je bio suočen s krucijalnom odlukom hoće li (ili neće) surađivati s njemačkom vojskom koja je invazivno ušla u nepripremljen Oslo, nudeći im 'zaštitu' od Britanaca. Zanimljivo je napomenuti da su torpeda korištena u ovim bitkama stigla upravo iz riječke tvornice.

U utorak je na programu drama „Slijepa“, koja se vrti oko mlade Ingrid koja je nedavno izgubila vid i povukla se u sigurnost svog doma, nesvjesna da upravo tamo čekaju njezini najveći strahovi i želje. Nastavlja film „Prije snijega“, netradicionalni film ceste koji govori o obitelji, ljubavi i časti te sudbini mnogih Kurda iz Turske, Iraka, Irana i Sirije, dok dokumentarni film „Blizanci zauvijek: veliko putovanje“, koji je u četvrtak na programu Jutra u kinu, prati dvojicu braće koji su čitav život proveli na obiteljskoj farmi u pohodu na velika prostranstva Amerike.

Dokumentarni je film i „Optimistkinje“ o odbojkaškim seniorkama kojima je smijeh najbolji lijek, a ciklus u optimističnom tonu zaključuje komedija „Staying alive“ koja dokazuje da svatko ima u sebi dovoljno snage i hrabrosti za najteže životne situacije. U petak, 27. travnja u 16:30 bit će prikazani i „norveški kratkiši“, odnosno kratki filmovi za djecu i mlade u dva bloka, sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje.

Ciklus se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online.