Najavljeni filmovi, koncerti, izložbe…

15.03.2019.

Dani frankofonije u Rijeci od 18. do 30. ožujka

Autor: Smiljana Radović Lagator

Povodom Međunarodnog dana frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, Francuska alijansa Rijeka tradicionalno organizira sedamnaeste po redu “Dane frankofonije u Rijeci”, koji će se ove godine održati od 18. do 30. ožujka.

Povodom Međunarodnog dana frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, Francuska alijansa Rijeka tradicionalno organizira sedamnaeste po redu “Dane frankofonije u Rijeci”, koji će se ove godine od 18. do 30. ožujka.

Kako je kazala Vlatka Makovec, voditeljica Francuske alijanse Rijeka u sklopu ovogodišnjih Dana Frankofonije za Riječane je pripremljeno 16 zanimljivih događanja.

Tako će se u sklopu Dana frankofonskog filma u Art-kinu moći pogledati francuski dokumentarni film „Biti i imati“ te igrani film „Veliki umovi“, kao i marokanski film Hayat, a u prostorima Francuske alijanse Rijeka projicirat će se švicarski film „Sweet girls“.

Dani frankofonije u Rijeci nude čak šest radionica. Francuska alijansa organizira uvodne jezične radionice za predškolce, osnovnoškolce i odrasle, potom radionicu poezije na francuskom jeziku pod vodstvom pjesnikinje Florence Pazzottu, kao i već tradicionalnu radionicu oslikavanja bočica parfema pod vodstvom kolekcionarke i poznavateljice parfema Ane Warszawe.

Povodom Međunarodnog dana frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, Francuska alijansa Rijeka tradicionalno organizira sedamnaeste po redu “Dane frankofonije u Rijeci”, koji će se ove godine od 18. do 30. ožujka.Posebno će biti zanimljiva radionica „Francuski i vino“, koja pod vodstvom Marije Vukelić, profesorice francuskog jezika i književnosti i nositeljice prestižnog certifikata LEVEL 2 Awards in Wines and Spirits (WSET), uključuje degustaciju hrvatskih vina francuskih sorti vina i pjenušaca uz francuske sireve. Ova radionica, koja će se održati u Wine baru „Kod Zajca“ stoji 50 kuna.

U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka održava se besplatna dječja likovna radionica "Izradi svog Štrumpfa" pod vodstvom umjetnice Izabele Peculić, a 60 godina od pojave stripa posvećenog ovim malim plavim bićima bit će obilježeno i otvaranjem putujuće izložbe Štrumpfovi u Dječjem odjelu Stribor.

Gradska knjižnica Rijeka organizator je i predavanja profesora Gorana Krapića, Davida Karasmana i Ivana Vitasa o radu i djelu Alberta Camusa, a potom rasprava maturanata Gimnazije Andrije Mohorovičića o Albertu Camusu kao egzistencijalistu.

Jazz klub Tunel domaćin je dva događanja – cjelovečernje slušaonice pjesama ikone francuske šansone - Edith Piaf i koncerta sastava "Jall Aux Yeux". Zanimljivost ovog sedmeročlanog sastava koji svira mješavinu jazza, rocka i etna i pjeva na francuskom jeziku je u tome što samo frontmen benda poznaje francuski jezik.

Već tradicionalno Francuska će se moći i okusiti, budući da je Brasserie As pripremila dva menija, dok će se specijaliteti francuske kuhinje moći probati i u Bistrou La Rose.

„Dani frankofonije" se na sličan način obilježavaju i u drugim gradovima u Hrvatskoj gdje djeluju francuski kulturni centri. Manifestacija pruža posjetiteljima raznovrstan program: izložbe, predavanja, kulinarske, filmske i glazbene večeri, a sve na temu francuske i frankofone kulture.

Cjelokupni program dostupan je OVDJE.