VIDEO

14.05.2019.

Cijenjeni francuski ilustrator Barroux gostovao na Vrisku

Autor: Damir Jevtić

Cijenjeni francuski ilustrator, slikar i kipar Barroux, autor crteža stripa "Alpha" o putovanju migranata iz Afrike do Pariza, gostovao je u Dnevnom boravku na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak. Priču kojoj je surovo izravnim crtežima Barroux udahnuo dušu i dao joj tijelo, napisala je Sandrine Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla.

Cijenjeni francuski ilustrator, slikar i kipar Barroux, autor crteža stripa "Alpha" o putovanju migranata iz Afrike do Pariza, gostovao je u Dnevnom boravku na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak. Priču kojoj je surovo izravnim crtežima Barroux udahnuo tijelo i dušu, napisala je Sandrine Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla (dobitnica je Grand Prix Littéraire d'Afrique noire).

"Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda“ važan je grafički roman našeg doba, prikaz očajničkog putovanja jednog čovjeka do Europe, u potrazi za boljim životom.

Barroux je strip započeo stvarati nakon povratka iz SAD-a u Pariz, gdje se našao u skvoterskoj zajednici i među njima upoznao umjetnika iz Afrike. Naime, taj afrički doseljenik u gradu je živio s obitelji, radio i plaćao porez, no svejedno je strahovao od deportacije.

Cijenjeni francuski ilustrator, slikar i kipar Barroux, autor crteža stripa Barroux je nagrađivani ilustrator izdanja za djecu, a u SAD-u je objavljivao političke ilustracije u uglednim novinama. Na dječju književnost sam se prebacivao kako bih se odmorio od težih tema, iako se i djeci mogu te teme prenositi. Kao primjer navodi knjigu za djecu 'Welcome', prevedenu na 14 jezika, u kojoj se pričom o trojici polarnih medvjeda koji putuju na santi leda otvara pitanje sudbine migranata.

Organizator festivala, nakladnička kuća V.B.Z., objavila je strip "Alpha" u okviru novog serijala "Europom kroz knjige - Na margini: glasovi drugih i 'drugačijih'".

Više u prilogu.