Muzej grada Rijeke, 18. srpnja – 31. kolovoza 2019

16.07.2019.

Četvrti život broda Galeb

Muzej grada Rijeke izložbom prikazuje izložbom dosadašnje rezultate u istraživanju povijesti toga fascinantnog broda, koji se poput feniksa uvijek iznova vraća u život.

Galeb u luci Taranto
Galeb u luci Taranto

Ploveći kao talijanski ratni brod RAMB III, prevalio je 900 milja od Libije do Sicilije nakon što mu je torpedo raznio pramac. Kao njemački minopolagač Kiebitz, završio je na dnu riječke luke kao žrtva bombardiranja. Tri godine od potapanja, zahtjevnom inženjerskom akcijom Brodospasa izvučen je na površinu, a projektanti riječkog Brodoprojekta izradili su dokumentaciju na temelju koje je rekonstruiran u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice.  

Svjetsku je slavu stekao kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, koji je njime plovio u zemlje pokreta nesvrstanih, i ne samo u njih. Galeb je postao simbol novih političkih nastojanja, zalaganja za „miroljubivu koegzistenciju“ među narodima u vremenima hladnoratovske blokovske podjele. Od 1990. prepušten je propadanju, a nov mu se početak ukazao 2006. godine, kada je zaštićen kao spomenik kulture Republike Hrvatske.

Uplovljavanje u luku Taranto, oko 1975
Uplovljavanje u luku Taranto, oko 1975. godine

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije, dokumenti, tehnički nacrti, umjetničke slike i predmeti iz brodskih kabina, restaurirani brodski namještaj i drugo, predočujući razloge zbog kojih je Galeb, prema tek čeka na svoju obnovu, već danas točka velikoga turističkog interesa.

Izložba se otvara 18. srpnja u 19.30 sati.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1