Muzej moderne i suvremene umjetnosti

10.01.2018.

Četvrta godišnja izložba Vijeća mladih Benčić uz dodjelu nagrada

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u ponedjeljak, 15. siječnja, s početkom u 18.30 sati, otvorit će se godišnja izložbe Vijeća mladih Benčić te dodijeliti nagrade za najboljeg umjetnika i radnika u kulturi/edukatora po izboru djece koja su polazila njihove radionice.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u ponedjeljak, 15. siječnja, s početkom u 18.30 sati, otvorit će se godišnja izložbe Vijeća mladih Benčić te dodijeliti nagrade za najboljeg umjetnika i radnika u kulturi/edukatora po izboru djece koja su polazila njihove radionice.

Ovogodišnja izložba je specifična po tome što će polaznici većinu svoga rada predstaviti pomoću medija kao što je community radio i VJ te fanzina pod nazivom Vjesnik Vijeća mladih Benčić koji će po prvi puta biti predstavljen na otvorenju izložbe.

I ove godine za potrebe izložbe produciran je 3 u 1 interaktivni plakat-deplijan  koji je zahvaljujući kreativnom timu dizajnera Lotte Keijzer i Marku Butorcu dobio i treću svrhu alata za fotografiranje. Na ovaj način, a nastavno na prošlogodišnju ulogu plakata koji je ujedno mogao postati i origami kućica, Vijeće mladih Benčić želi potaknuti dizajnere na zajedničko istraživanje mogućnosti koje plakat kao medij nudi, a kroz koje se ogledaju temeljna načela djelovanja Vijeća mladih Benčić - interaktivnost, kreativnost i aktivno sudjelovanje.

Samoj izložbi prethodit će dvodnevna radionica na kojoj će se polaznici radionica u dobi od 8 do 14 godina preuzeti uloge kustosa i uz podršku mentora osmisliti i pripremiti godišnju izložbu Vijeća mladih Benčić. U ulogama mentora će se osim voditeljica projekta Ivane Golob Mihić i Natali Bosić naći riječki umjetnici Petra Dolenec, Damjan Šporčić, Davor Margan, Bruno Butorac, Davor Popdankovski i Fran Kalčić.

Godišnja izložba Vijeća mladih Benčić stalna je komunikacijska platforma Vijeća mladih Benčić koja uključuje integraciju i prezentaciju jednogodišnjega ciklusa radionica programa VMB LAB, namijenjenog djeci od 8 do 13 godina. Posebnost ove izložbe, koja se 2018. godine održava po četvrti puta, jest da su je u potpunosti osmislila i implementirali polaznici programa VMB LAB.

Cilj platforme je osnažiti djecu, pružajući im prilike i podršku u samostalnoj akciji te stvaranje prostora za uključivanje i komunikaciju sa zajednicom kroz predstavljanje njihova mišljenja i rada u javnosti. Osim toga, djeca se kroz radionice upoznaju s različitim oblicima umjetnosti i uključuju u rad kulturnih institucija te uče o povijesti njihovoga grada, što im ujedno daje osnovu za razmišljanje o njegovoj budućnosti.

Voditeljice Vijeća mladih Benčić, Natali Bosić i Ivana Golob Mihić, u suradnji s odabranim suradnicima zajednički oblikuju program i aktivnosti. Kada god je moguće, radionice se održavaju na terenu, u autentičnom okruženju kako bi se omogućila smislena povezanost sa životom djece i njihovim društvenim i kulturnim okruženjem.

Radionice se temelje na individualnom pristupu, istraživanju i iskustvenom učenju, zalaganju u zajednici te partnerskim odnosima. Kroz sve radionice njeguju se i razvijaju sloboda mišljenja i djelovanja, smisao za stvaralaštvo i inicijativu, imaginaciju, socijalne i moralne vrijednosti, emocionalna inteligencija, sposobnost kritičkoga mišljenja, smisao za samostalnost i aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu.