VIDEO

03.10.2018.

Češki umjetnici Zdena Kolečkova i Jiří Černicki izlažu u MMSU-u

Autor: Betty Stojnić

Otvorena je dvostruka izložba radova čeških umjetnika Zdene Kolečkove i Jiříja Černickog u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Kolečková je predstavila rad "Nije mlijeko sve što je bijelo", a Jiří Černický izbor "Kavez za zrakoplove". Kolekciju konceptualnih radova povezuje sinteza znanosti i umjetnosti te društveni angažman.

Otvorena je dvostruka izložba radova čeških umjetnika Zdene Kolečkove i Jiříja Černickog u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Kolekciju konceptualnih radova povezuje sinteza znanosti i umjetnosti te društveni angažman.

Zdena Kolečková predstavila se riječkoj publici izložbom „Nije mlijeko sve što je bijelo“. Glavni izloženi rad dokumentacija je njenog pokušaja da osvijetli problem zagađenja u okolici industrijskog pogona tvornice SPOLCHEMIE u njenom rodnom gradu – Ústí nad Labem. Umjetnica je prikupljala bilje koje raste u blizini tvornice te pripravila mješavine za čaj i kavu. U suradnji sa znanstvenicima je pomoću laboratorijske analize pripravaka utvrdila količinu kancerogenih i ostalih štetnih tvari u bilju koje je pobrala.

Jiří Černický je intermedijalni umjetnik te se njegova polovica izložbe sastoji od nekoliko radova inspiriranih futurizmom, modernizmom i davinčijevskim umjetničkim izumima. Fokusira se na utopijske i revolucionarne projekte i nacrte te vuče inspiraciju iz češke književnosti.

Radove imate priliku pogledati do 23. listopada, a više o autorima možete saznati u video prilogu.