Riječkom fotografu priznanje struke

10.04.2019.

Borislav Božić dobitnik fotografske nagrade ''Tošo Dabac''

Riječkom fotografu Borislavu Božiću dodijeljena je nagrada „Tošo Dabac“ za 2018. godinu. Odluka je to povjerenstva za dodjelu ove nagrade Fotokluba Zagreb.

Uz dodjelu nagrada najboljim autorima, u Galeriji Principij u subotu, 10. studenog 2018. godine, otvorena je već tradicionalna izložba fotografija pod nazivom „Županija u jednom danu 2018.“, u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Ove godine prva nagrada pripala je Rebeki Legović za kolekciju fotografija „Ni na nebu ni na zemlji“. Drugu nagradu osvojio je Goran Grudić za fotografiju „Ispovijed“, a treću je primio Đordano Bucci za set podvodnih fotografija.

Božić je nagrađen za svoj cjelokupni koji je prepoznat u Hrvatskoj i izvan nje, i za koji je primio brojne nagrade i priznanja. Nagrada "Tošo Dabac" Fotokluba Zagreb jedino je priznanje takve vrste u području fotografije u Hrvatskoj i vrlo je cijenjena među samim fotografima. Dodjeljuje se jednom godišnje još od 1975. godine jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom autoru izvan kluba.

Borislav Božić rođen je 1956. u Prnjavoru. U Rijeku dolazi 1971. godine, gdje i sada živi. Diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika, na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi profesora Josipa Butkovića. Radi kao profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci. Za kontinuirano bavljenje pedagoškim radom nagrađen je brojnim međunarodnim i domaćim nagradama i priznanjima. Pored profesionalnoga rada u školi, te angažmana u Fotoklubu Rijeka i Fotosavezu PGŽ-a, važan dio njegove umjetničke prakse su slikanje, grafika i fotografija.

Božić više od 20 godina vodi fotografsku radionicu u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, a utemeljio je i Riječki festival fotografije PHOTORI. Dugogodišnji je organizator i voditelj Fotokluba Rijeka, utemeljitelj Galerije Principij i osnivač Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanje svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke. Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1