Besplatna projekcija "Odiseja" u Art-kinu

06.11.2017.

Biografski film o Jacquesu Cousteau povodom Dana neovisnih kina

Povodom Dana neovisnih kina u utorak, 7. studenoga u 20 sati, u 35 hrvatskih kina, među kojima i u riječkom Art-kinu, bit će prikazan biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau – „Odisej“. Ulaz je slobodan.

Povodom Dana neovisnih kina u utorak, 7. studenoga u 20 sati u 35 hrvatskih kina bit će prikazan biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau – „Odisej“. Ulaz je slobodan.
Foto: press materijal

Film „Odisej“, spektakularna je filmska priča o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea iz 2016. godine.

Film koji je hrvatske otoke Hvar, Vis i Biševo – na kojima su snimljene neke od najatraktivnijih scena, stavio u središte svjetske filmske produkcije; spaja Cousteauov životni pothvat i razvoj jedne turbulentne obiteljske priče. «Odisej» donosi presjek događaja gotovo 30 godina iz Cousteauovog života, a dramsku okosnicu osim čuda podvodnog svijeta čini odnos sa suprugom Simone (Audrey Tautou) te dvojicom sinova, od kojih tragično stradalog Phillipea glumi Pierre Niney. Ove je godine film nagrađen francuskom nagradom César za najbolji zvuk te je nominiran nagradom Globe de Cristal za najboljeg muškog glumca (Lambert Wilson) i žensku glumicu (Audrey Tautou).

Godina je 1948. Jacques Cousteau, njegova supruga i dva sina žive 'u raju', u prelijepoj kući s pogledom na Sredozemno more. Međutim, Cousteau sanja samo o avanturi. Sa svojim izumom, scuba ronilačkom opremom s kojom može disati pod vodom, on je otkrio novi svijet. Sada taj svijet on želi i istražiti. A za to, spreman je sve žrtvovati.

Jérôme Salle rođen je 1971. u Parizu, a djeluje kao scenarist i filmski redatelj. Režirao je filmove Anthony Zimmer, filmsku adaptaciju poznatog belgijskog stripa Largo winch, kao i njegov nastavak Largo winch II. Njegov dugometražni film iz 2013. Zulu izabran je za film svečanog zatvaranja Cannes film festivala iste godine. Film Turist (2010.), redatelja i scenarista Floriana Henckel von Donnersmarcka, temeljio se na njegovu scenariju za Anthony Zimmer, a utržio je 278 milijuna dolara.