Izložba fotografija na Korzu

14.05.2018.

Biljezi rane riječke povijesti: Izložba "Od Kapitolijske vučice do habsburškog orla"

Autor: Smiljana Radović Lagator

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba pod nazivom „Od Kapitolijske vučice do habsburškog orla. Biljezi rane riječke povijesti“. Izložbu je službeno otvorenom proglasio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako je izložba na Korzu dobar način da Riječani i njihovi gosti saznaju nove detalje o riječkoj povijesti, posebice što, iako se mnogo zna o povijesti Rijeke od 18. stoljeća naovamo, kada se razvija kao lučki grad, često se zaboravlja kako povijest grada seže u 1. stoljeće pr. Kr.

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba pod nazivom „Od Kapitolijske vučice do habsburškog orla. Biljezi rane riječke povijesti“. Izložbu je službeno otvorenom proglasio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako je izložba na Korzu dobar način da Riječani i njihovi gosti saznaju nove detalje o povijesti Rijeke, posebice što, iako se mnogo zna o povijesti Rijeke od 18. stoljeća naovamo, kada se razvija kao lučki grad, često se zaboravlja kako povijest grada seže u 1. stoljeće pr. Kr.

Izložbu čine fotografije predmeta iz muzejskih zbirki, crkava, kapela, konzervatorskih radionica i trgova koje prate podaci o njihovom porijeklu i mjestu nalaza, materijalu, funkciji, naručitelju i povijesti, ukazujući na njihovo značenje u rekonstrukciji života Rijeke (Tarsatike) u vremenskom razdoblju od gotovo 17. stoljeća. Izložba započinje prikazima vrijednih nalaza Kapitolijske vučice iz 1. stoljeća pr. Kr., pronađenih 2006. godine u vrhu privatne kuće na Gornjoj Vežici, a završava prezentacijom Stendarca – stupa gradskog barjaka, koji se nalazi na Trgu Riječke rezolucije. Naime, vjeruje se kako su simboli političkih sila za koje se pretpostavlja da su ga podignuli – Mlečani ili Habsburgovci – odnosno mletački lav ili dvoglavi habsburški orao, bili prikazani u danas praznom ovalnom medaljonu u središtu stupa.

Na ovoj zanimljivoj izložbi Riječani se po prvi put mogu susresti s arheološkim nalazima poput uljanica koje su pronađene na riječkom Korzu 1914. godine, prilikom gradnje temelja današnje gradske uprave, ili pak novčića cara Domicijana, pronađenih tijekom arheoloških istraživanja provedenih u sklopu nedavne obnove Trga Ivana Koblera.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 24. svibnja, a svi oni koje zanima više, izloške mogu pogledati na riječkim lokalitetima ili pak u samom muzeju.

Izložbu su organizirali Katedra za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci te Pomorski i povijesni muzej Rijeka, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.