Art-kino Croatia

16.04.2018.

Bergmanovu godinu nastavlja "Djevičanski izvor"

U srijedu, 18. travnja u 20 sati na program Art-kina stiže film „Djevičanski izvor“ redatelja Ingmara Bergmana, koji mu je donio prvi Oscar za najbolji strani film 1961. godine. Ovim se filmom nastavlja program Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana, odnosno obilježavanje 100. obljetnice rođenja ovog velikog redatelja.

U srijedu, 18. travnja u 20 sati na program Art-kina stiže film „Djevičanski izvor“ redatelja Ingmara Bergmana, koji mu je donio prvi Oscar za najbolji strani film 1961. godine. Ovim se filmom nastavlja program Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana, odnosno obilježavanje 100. obljetnice rođenja ovog velikog redatelja. Prizor iz Bergmanovog filma "Djevičanski izvor" / Foto: press materijal

Film je smješten u srednjovjekovni skandinavski kraj u doba velikih religijskih prepiranja; u doba kad se ukorijenjeno nordijsko poganstvo susrelo sa širenjem kršćanstva, čiji su morali i norme bili sasvim drugačiji od onih prisutnih na tom području već tisućama godina. U tom se okruženju dogodi silovanje i ubojstvo kćeri jedinice skromnih farmera, koji potom krenu u potragu za osvetom da bi u konačnici kroz nasilje došli do duhovnog buđenja.

„Djevičanski izvor“ predstavlja poveznicu među jednostavnim, no neobičnim filmovima koji su vladali Bergmanovim opusom u 1950-ima i asketskim ostvarenjima kakva su nastajala 1960-ih godina. Motivi poput postojanja Boga, egzistencijalnih pitanja i nemogućnosti upravljanja sudbinom, prisutni u većini Bergmanovih filmova, ovdje su izneseni kroz perspektivu oca (česti Bergmanov suradnik Max Von Sydow) u potrazi za osvetom svoje kćeri.

Art-kino je u siječnju 2018. godine pokrenulo program pod nazivom Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana, kojim se pridružuje međunarodnom obilježavanju 100. obljetnice rođenja ovog velikog švedskog redatelja koji je među prvima stekao međunarodnu popularnost art filmovima. U sklopu programa, jednom mjesečno prikazuje se film iz Bergmanovog raznolikog opusa, a do sad su prikazani filmovi „Osmijesi ljetne noći“, „Sedmi pečat“ i „Divlje jagode“.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.