Premijera 11. lipnja

08.06.2018.

Bellinijev operni dragulj "Norma" 11. lipnja na sceni HNK Ivana pl. Zajca

Bellinijevo remek-djelo i istinski vrhunac belcanta, opera „Norma“ bit će premijerno izvedena na sceni HNK Ivana pl. Zajca 11. lipnja u 19 sati, a potom reprizno 14. lipnja u 19 sati te 16. lipnja u 18 sati.

Bellinijevo remek-djelo i istinski vrhunac belcanta, opera „Norma“ bit će premijerno izvedena na sceni HNK Ivana pl. Zajca 11. lipnja u 19 sati, a potom reprizno 14. lipnja u 19 sati te 16. lipnja u 18 sati.
Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Umjetnička voditeljica projekta Dunja Vejzović, hrvatska diva svjetskog glasa i zapamćena Adalgisa te redatelj Christian Romanowski okupili su iznimne soliste koji će, uz orkestar i zbor riječke Opere, Zbor Muzičke akademije iz Pule te članove baleta, a pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie, pred riječku publiku donijeti Bellinijev operni dragulj o ljubavi, dužnosti i razdoru.

Bellinijevo remek-djelo i istinski vrhunac belcanta, opera „Norma“ bit će premijerno izvedena na sceni HNK Ivana pl. Zajca 11. lipnja u 19 sati, a potom reprizno 14. lipnja u 19 sati te 16. lipnja u 18 sati. Među njima je i proslavljena mezzosopranistica, zvijezda stuttgartske Opere i miljenica europske publike, Diana Haller koja se vraća na opernu scenu rodnog grada i to kao Adalgisa. U toj će, za nju vrlo izazovnoj ulozi, debitirati upravo u riječkom HNK ivana pl. Zajca, a potom je pjevati u Stuttgartu i Hamburgu. Ulogu Norme, jednu od najopsežnijih i najzahtjevnijih opernih sopranskih rola uopće, tumačit će Daria Masiero, koja je nakon završene Akademije Teatra alla Scala, s velikim uspjehom nastupala na opernim scena svijeta uz partnere, najveće umjetnike današnjice kao što su primjerice Jose Carreras, Placido Domingo, Leo Nucci. U ulozi Pollionea nastupit će pak Mario Zeffiri, tenor međunarodne reputacije i jedan od vodećih interpreta belcanto repertoara koji redovno surađuje s poznatim dirigentima među kojima su Riccardo Muti, Roberto Abbado, Daniele Gatti, Daniel Oren i drugi.

Bellinijevo remek-djelo i istinski vrhunac belcanta, opera „Norma“ bit će premijerno izvedena na sceni HNK Ivana pl. Zajca 11. lipnja u 19 sati, a potom reprizno 14. lipnja u 19 sati te 16. lipnja u 18 sati. U ostalim će ulogama nastupiti Slavko Sekulić kao Oroveso, Emilia Rukavina (u alternaciji s Dominikom Glinšek)  kao Clotilde te Matej Predojević Petrić kao Flavio.

Kostimografiju potpisuje poznata hrvatska kazališna i filmska kostimografkinja te modna dizajnerica Dženisa Pecotić. Koncertni je majstor Anton Kyrylov, za vokalnu pripremu zadužena je Nicoletta Olivieri, ujedno, s Domenikom Briškim, i zborovođa.

Vrhunsko melodiozno djelo rane talijanske romantike „Norma” Vincenza Bellinija, opera u dva čina i četiri slike praizvedena je 26. prosinca 1831. godine u Teatru alla Scala. Brojni muzikolozi proglasili su je najboljom tragičnom operom do Verdijeva „Otella” 1887. godine. Wagner je kazao kako se od Bellinija može učiti što je melodija, te da  „'Norma' sjedinjuje najbogatiji tok melodije s najdubljim žarom istine”. Verdi je hvalio „uvjerljivost i snagu” ove opere. Najpoznatija i najizvođenija je velika Normina arija „Casta Diva” iz prvog čina, a završni prizor s istaknutom Norminom pjevačkom dionicom ubraja se u najljepša finala romantične opere.

Libreto je napisao najbolji libretist onoga vremena Felice Romani (1788 - 1865), libretist milanskog Teatra alla Scala, prema francuskoj tragediji u stihovima Alexandrea Soumeta „Norma ili Čedomorstvo”.