Izložba, pjesnik i glazba

15.03.2017.

Beatnici, Vojo Šindolić i jazz uživo u Ex librisu

U Antikvarijatu Ex libris u četvrtak, 16. ožujka, s početkom u 18 sati, otvorit će se jednodnevna izložba nacrtanog i naslikanog materijala američkih beatnika i njihovih suvremenika, uz živu poeziju Voje Šindolića spojenu s jazzom uživo!

U Antikvarijatu Ex libris, u četvrtak, 16. ožujka, s početkom u 18 sati, otvorit će se jednodnevna izložba nacrtanog i naslikanog materijala američkih beatnika i njihovih suvremenika, uz živu poeziju Voje Šindolića spojenu s jazzom uživo!

Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William Burroughs, Charles Bukowski i Robert Crumb autori su - prvenstveno književnici - čije originalne crteže, črčkarije i slike iz arhive pjesnika i prevoditelja Voje Šindolića, njihova i našega prijatelja (kao i najvrsnijeg poznavatelja), izlažemo ovoga četvrtka u antikvarijatu Ex libris, ulica Riva Boduli 3b u Rijeci. Izložba se može razgledavati od 13 sati, a službeni program počinje u 18 sati.

S Vojom Šindolićem će o izložbi, o njegovom književnom radu i biblioteci Jazz:Beat koju pokreće riječka izdavačka kuća Ex libris razgovarat će Saša Stanić s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Nakon razgovora, Šindolić će nastupit s kućnim jazz bendom antikvarijata (Denis Razumović, Rajko Ergić i Karlo Ilić), te će svoju poeziju govoriti kao pitanje - i kao odgovor - glazbi.

Takav je način izvođenja danas jednako živ, a bio je neophodan Beat književnosti u razvoju što dokazuju brojni nastupi književnika Beat generacije s jazz sastavima i razne ploče koje su zajedno snimili, počevši s poznatim Blues and Haikus Jacka Kerouaca sa saksofonistima Zootom Simsom i Alom Cohnom. Čudesno je govorenje poezije u takvom obliku, kada je u tolikoj mjeri prepušteno improvizaciji, trenutku, a suodnos književnosti i glazbe otvara novi prostor: pisana riječ jednom izgovorena poprima novi život, a pjesma na papiru vraća se i obraća glazbi.