Spajalica

10.07.2018.

Audioinstalacija Pjevajući tuneli u pothodniku kod glavne gradske tržnice

Autor: Sanja Kapidžić

U petak, 6. srpnja, u pothodniku kod glavne gradske tržnice, predstavljena je audio instalacija švedskog umjetnika Håkana Lidba Pjevajući tuneli. Instalacija je dio programa ovogodišnje Spajalice, programa riječkog MMSU-a, koji donosi umjetničke intervencije u javnom prostoru.

Audioinstalacija Pjevajući tuneli u pothodniku kod glavne gradske tržnice

Pjevajući tuneli Håkana Lidba razigrani su i utješni glazbeni pratioci koji ponavljaju pjesme ili tonove slučajnih prolaznika. "Pametni" audiosustav pamti tonove i reproducira ih u maniri zborske pjesme ili ih spaja u skladbe satkane od svih tonova i pjesama koje su u tunelu zabilježene. 

"Pjevajući tuneli opremljeni su sustavom koji prepoznaje kad netko otpjeva notu. Tunel tada otpjeva istu tu notu, ali zvukom prekrasnog zbora. Tako postaje zaigrano, utješno i glazbeno društvo", kaže umjetnik.

Na taj način svaki tunel razvija vlastiti glazbeni dijalekt, ovisno o kolektivnoj muzikalnosti lokalnih stanovnika. Pjevajući tuneli s razlogom se postavljaju u omražene i bezimene podvožnjake ili tunele koje stanovnici rado izbjegavaju. Na jednostavan i ekonomičan način potiču njihovo korištenje i pretvaraju ih u omiljene urbane prostore i kreativna okupljališta lokalnog stanovništva.

Projekt je ostvaren u suradnji Hrvatske Kreativne Alijanse kroz program Unicult2020, Music Tech Fest i MMSU Rijeka. Spajalica 2018 dio je je programskih pravaca Slatko i slano i Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnice kulture.