V I D E O

18.07.2017.

7. Svjetski Bijenale Studentskog Plakata u Muzeju grada Rijeke

Autor: Sanja Kapidžić

U ponedjeljak, 17. srpnja, u Muzeju grada Rijeke, otvoren je Svjetski bijenale studentskog plakata u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Prvi se održao 2004. godine, a izmjenjuje se svake druge godine s Bijenalom Studentske Fotografije. Prvu nagradu osvojio je plakat Mađara Krisfòfa Szabe, „Babuška“ dok su druge dvije nagrade otišle u ruke Kaixiang Xiaoa iz Kine te Luke Prstojevića iz Srbije.

7. Svjetski Bijenale Studentskog Plakata u Muzeju grada Rijeke

Cilj Bijenala je afirmirati struku grafičkog dizajna, kad vizualna poruka kao najučinkovitiji oblik komunikacije zauzima najširi prostor i prepoznatljiva je u svim sredinama unatoč jezičnim, kulturološkim i civilizacijskim barijerama.

Izložbom se predstavlja rad studenata grafičkog dizajna diljem svijeta pred koje je postavljen izazov da putem vizualne komunikacije pošalju najširoj publici poruke, upozorenja ili apele. U konkurenciji od 2200 plakata, stručni žiri u sastavu od  najeminentnijih stručnjaka u području plakata je izabrao tri najbolja.

Govornici na otvorenju izložbe bili su ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, Ivan Karlavaris, mentor projekta „Kvarner“, profesor Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu i Miodrag Tabački, profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.