Uzbudljivo filmsko ljeto Europske prijestolnice kulture

06.06.2019.

27 susjedstava najavljuju Mrežu kina na egzotičnim lokacijama

27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i KineDok (zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca) najavljuju uzbudljivo filmsko ljeto u čak deset susjedstava diljem Primorsko-goranske županije: u Delnicama, Gomirju, Drenovi, Lovranu, Novom Vinodolskom, Vrbniku, Matuljima, Kostreni, na Rabu i Unijama!

Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP). Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.
Sljedeća projekcija u susjedstvu Drenova donosi film "Braća"

Sljedeće projekcije očekuju nas u susjedstvu Drenova, u petak 7. lipnja, u Zavičajnom muzeju Drenova od 21 sat gdje se prikazuje film 'Braća'. Dan nakon, u subotu 8. lipnja, Lovran nastavlja s kino projekcijama filmova 'Minijatura za glasovir' i 'Josipa, volim te' također s početkom u 21 sat na Trgu sv. Ivana.

Vođeni idejom decentralizacije kulturno-umjetničkih sadržaja u dislocirane prostore, programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture nastoji povećati broj programa na lokacijama izvan uobičajenih turističkih ruta, fokusirajući se na život zajednice i kulturu svakodnevnog življenja. Programi se tako održavaju na netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije: u ulozi kina su kafići, klubovi, domovi kulture, galerije, igrališta, plaže, a sve s ciljem buđenja interesa šire publike za dokumentarni film i razvijanja dijaloga o važnim društvenim temama.

Ove godine Mreži kina na egzotičnim lokacijama pridružila su se nova susjedstva, a novost je i mogućnost sudjelovanja na turneji pobjedničkih filmova s prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala. Susjedstva će tako imati priliku biti dio programa 'Liburnia uplovljava'.

Najave nadolazećih projekcija moći ćete pronaći na službenim web stranicama Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, KineDok-a i Liburnija Film Festivala.