Izložba u Galeriji Principij

27.12.2017.

120 godina hobističke fotografije u Rijeci uz osnivanje e-Muzeja

U četvrtak, 28. prosinca, u 19 sati, u Galeriji Principij otvorit će se izložba "120 godina hobističke fotografije u Rijeci, 1897. - 2017.". Jubilej će se također obilježiti osnivanjem i promocijom e-Muzeja riječke fotografije, internetske platforme na kojoj bi se trebalo nalaziti sve što je vezano za fotografiju u Rijeci. Suosnivači projekta su Fotoklub Rijeka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Kolveš Albert, Igra, 1961.
Kolveš Albert, Igra, 1961. / Foto: press materijal

Osnovni cilj izložbe je obilježavanje 120 godina tradicije amaterske fotografije u Rijeci koju potvrđuju dokumenti, novinski članci, kopije kataloga i manja kolekcija fotografija koje vremenski prate ovo dugo razdoblje. Govoreći o povijesti riječke fotografije, predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić navodi kako Rijeka živi fotografiju od njenih početaka kroz putujuće fotografe, a onda i kroz niz fotografskih ateljea i studija koje su osnivali vrsni fotografi i fotografski poduzetnici. „Predmet ovoga istraživanja i izložbe je hobistička fotografija, fotografija koja se radi iz ljubavi - bez primisli zarade i biznisa“.

Početak amaterske fotografije u Rijeci može se pratiti od kraja 19. stoljeća, točnije od 9. siječnja 1897. godine kada je na poticaj profesora fizike Petera  Salchera  i Sándora Alexandera Rieglera, ravnatelja Mađarske gimnazije u Rijeci, osnovana fotografska sekcija u Klubu prirodnih znanosti. Od tada pa do kraja tridesetih godina prošlog stoljeća postoji kontinuitet hobističke fotografije kroz fotografske sekcije različitih riječkih društava kao što su: Club Alpino Fiumano, Planinarsko društvo Velebit - Podružnica Sušak, Opera Nazionale Dopolavoro. Fotografski aktivisti 27. siječnja 1939. godine osnivaju i Fotoklub Sušak, a vrlo aktivna fotosekcija djeluje i pri Operi Nazionale Dopolavoro.  

Povijest amaterske fotografije

Poslije Drugoga svjetskog rata u Rijeci, sada u objedinjenom gradu, okupljaju se fotoamateri u Fotoklubu Rijeka koji će biti i još uvijek jest recentni centar riječkoga fotografskog stvaralaštva. Rijeka je pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina imala nekoliko sekcija i klubova. Velike tvornice kao što su Luka i Torpedo imaju fotosekcije čiji su članovi redovito i na skupštinama i sastancima Fotokluba Rijeka.  U 3. maju djeluje Foto-kino klub „Jadran“,  u INI je Kulturno umjetničko društvo „Baklje“ u čijem je sastavu, na Strojarskom fakultetu djeluje fotosekcija „Strojar“. U Studentskom domu sedamdesetih godina bio je aktivan studentski fotoklub „Kometa“, a na Pedagoškoj akademiji bio je dobro opremljeni fotolaboratorij.

Fernando Soprano, jedan od važnih članova Fotokluba Rijeka, izdvaja se s grupom autora iz matičnog Kluba i 1961. godine osniva Fotoklub Color. Šezdesetih godina također djeluje i fotosekcija u Đačkom domu Brodograđevne industrijske škole, današnji Učenički dom Kvarner, a fotosekciju imamo i u Domu mladih. Ove dvije sekcije odigrat će ključnu ulogu u fotografskom opismenjavanju mladih, posebno učenika osnovnih i srednjih škola Rijeke.

Fotoklub Rijeka kao sljednik prvih riječkih organiziranih hobista neprekidno djeluje kao okupljalište i rasadnik fotografskih autora, u Rijeci trenutno djeluju i Fotoklub Color, Analogni fotoklub u Studentskom kulturnom centru te fotosekcija u Učeničkom domu Kvarner, u Učeničkom domu Sušak, Domu mladih i KPD-u Bazovica.

Osnivanje e-Muzeja riječke fotografije

Stoga će se osnivanjem e-Muzeja riječke fotografije nastojat će se u širem društvenom i umjetničkom kontekstu promovirati vrijednosti i dosege riječke fotografije.  Materijali će biti sistematizirani u više kategorija po različitim osnovama. „Povijest riječke fotografije istraživalo je nekoliko autora, ali ovo područje još ni izdaleka nije u potpunosti istraženo pa bi i ova platforma muzeja trebala  tome pomoći. Dakle, cilj je objediniti i objaviti sve dosad istraženo te ga učiniti dostupnim i vidljivim“, navodi Borislav Božić.

Portal će uređivati Programski savjet e–Muzeja koji čine: Sabrina Žigo, viša kustosica Muzeja grada Rijeke, Marija Lazanja Dušević, viša dokumentaristica, kustosica Muzeja grada Rijeke, Sabina Salamon, voditeljica Zbirke fotografije, Zbirke medijske umjetnosti, filma i videa u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Damir Sabalić, viši stručni savjetnik konzervator u Konzervatorskom odjelu u Rijeci i Borislav Božić, profesor likovne umjetnosti, predsjednik Fotokluba Rijeka, inicijator i pokretač e-Muzeja.

Svi materijali koji budu dostupni javnosti ovim putem bit će potpisani  - u smislu vlasništva i zaštite autorskih prava.