VIDEO

27.10.2017.

10. Clubture Forum u Rijeci okupio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu

Autor: Sanja Kapidžić

U prostoru OKC-a Palach 26. listopada započeo je 10. Clubture Forum u organizaciji Saveza udruga Klubtura i u partnerstvu sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more. Forum se održava od 26. do 28. listopada i nudi šarolik program koji se sastoji od različitih kulturnih i umjetničkih događanja: izložbi, performansa, radionica, glazbenog programa, filmskih projekcija i razgovora. Program su pripremile organizacije okupljene oko mreže Clubture.

undefined

Savez udruga Klubtura / mreža Clubture 2008. godine pokrenula je program Clubture Foruma kako bi stvorila uvjete za kontinuirani transfer informacija, specifičnih znanja i vještina između organizacija nezavisne kulturne scene, jačanje međusobnih partnerskih odnosa među njima, te utjecala na njihovu vidljivost prema donosiocima odluka i široj javnosti.

Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.

undefinedNa otvaranju Foruma predstavljena je izložba “Nezavisni prostori - prostori nezavisnih” na kojoj Dunja Kučinac i Dejan Dragosavac Ruta tekstualno i vizualno dokumentiraju "prostornu" povijest nezavisne kulture od 1988. do 2015. na području od Zagreba, Osijeka, Labina pa sve do Dubrovnika.

U Galeriji SKC otvorena je izložba “Izbor političkih performansa” (Domino) koja na jednome mjestu prikazuje performanse koji su obilježili proteklih petnaestak godina burnog političkog razdoblja hrvatske povijesti. Prostor galerije ugostio je i eksponate udruge Queer Sport Split, točnije vunene kukičane zastavice i kukičane mreže za košarkaška igrališta koje su nastale u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017.

Na otvorenju Foruma se također mogla pogledati i video instalacija “DigitAll” (Metamedij) sačinjena od 15 GIF animacija kojima se kroz medij kratke internetske animacije  tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak samim autorima.