Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Auto Taxi

Auto Taxi

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 24.09.2018. 15:56

Poštovani,
zanima nas tko je nadležan za kontrolu djelovanja rada Auto Taxi djelatnosti budući se u blizini naše zgrade na parkiralištu stambene zgrade vrši parkiranje, primopredaje smjena i ostale radnje vezane uz Taxi službu. Mi stanari nismo protiv poslovanja ali te aktivnosti se vrše u kasne noćne i ranojutarnje sate što ometa red i mir (dolasci, odlasci, razgovori, dogovori). Također vlasnik je tim poslom uzurpirao i previše parkirnih mjesta kojih ionako nedostaje (5-6 taxi automobila kad nisu u radu, kao i auti djelatnika koji voze tako da je parking uvijek zauzet). Zar vlasnik nebi trebao imati osiguran svoj parking za tu djelatnost, kao neki minimalni tehnički uvjet za izdavanje licence i dozvole?

Unaprijed zahvaljujemo

Odgovori

Broj odgovora: 1

 1. gradska-uprava

  27.09.2018.

  Poštovani,
  novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, a čijim stupanjem na snagu prestaju važiti odluke jedinice lokalne samouprave o autotaksi prijevozu koje su donesene sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, autotaksi prijevoz je u potpunosti reguliran drugačije u odnosu na prijašnji propis.
  Pravne i fizičke osobe, odnosno obrtnici koji obavljaju autotaksi prijevoz, isključivo radi zaustavljanja u svrhu ukrcaja i iskrcaja putnika, mogu koristiti stajališta namijenjena vozilima javnog gradskog prijevoza i autotaksi stajališta, a za vožnju mogu koristiti posebno obilježene prometne trake koje im daju prednost kretanja.
  Ova odredba omogućuje svim autotaksi prijevoznicima korištenje autotaksi stajališta pod jednakim uvjetima te da radi ukrcaja ili iskrcaja putnika mogu koristiti i stajališta namijenjena za vozila javnog prijevoza. Također, sva autotaksi vozila prema jednakim uvjetima mogu koristiti posebno obilježene prometne trake koje im daju prednost kretanja.
  Temeljem zaključaka Gradonačelnika iz 2005. i 2015. godine, utvrđene su lokacije autotaksi stajališta kako slijedi:
  • lokacija uz željeznički kolodvor – stajalište za 8 autotaksi vozila i jedno mjesto za vozila sa više od 5 sjedala,
  • lokacija na Jelačićevom trgu – stajalište za 5 autotaksi vozila,
  • lokacija na Trgu Žabica-ulica Riva – stajalište za 3 autotaksi vozila,
  • lokacija na Trgu Žabica – uz državnu cestu D8 – stajalište za 17 autotaksi vozila.
  Nadzor nad obavljanjem autotaksi prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i ministarstva nadležnog za financije, službenici Carinske uprave te komunalni, odnosno prometni redari jedinice lokalne samouprave na čijem području se autotaksi prijevoz obavlja.
  U obavljanju nadzora komunalni ili prometni redari jedinice lokalne samouprave, službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Carinske uprave imaju ovlast pregleda dokumentacije, licencije, dozvola, vozila i vozača. U slučaju utvrđenih nepravilnosti komunalni ili prometni redari obvezni su o tome sastaviti pisano izvješće i dostaviti ga inspekciji cestovnog prometa na daljnje postupanje.
  Nadalje, parkiralište za vozila autotaksi prijevoza u vremenu kada se ne obavlja autotaksi prijevoz, nije uvjet za ishodovanje licencije, niti dozvole za autotaksi prijevoz.
  Slijedom navedenog, a s obzirom da u svom upitu niste naveli o kojoj se točno lokaciji radi, predlažemo da se obratite nadležnoj Direkciji za komunalno redarstvo i Direkciji za prometno redarstvo kako bi navedene službe mogle utvrditi eventualno postojanje nepravilnosti u smislu primjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i postupiti sukladno tim propisima.
  Sve primjedbe i prijave Direkciji za prometno redarstvo građani mogu javiti na besplatni broj telefona 0800 5101 radnim danom u vremenu od 06,30 do 20,00 sati (osim nedjelje) i subotom od 07,00 do 14,00 sati, a Komunalnom redarstvu putem Dežurnog centra 0800 5100 u vremenu od 00-24.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.