Vi se nalazite: Moja Rijeka Najave Predavanje Predavanje Miljenka Smokvine Engleske impresije – u potrazi za baštinom riječkog torpeda

Predavanje Miljenka Smokvine Engleske impresije – u potrazi za baštinom riječkog torpeda

Vrsta događaja: Predavanje

Vrijeme održavanja: 18.04.2019. 19:00

Mjesto održavanja: Klub Sušačana, Račkoga 1b, Rijeka

Opis: Miljenko Smokvina, samostalni istraživač riječke industrijske i torpedne baštine, održat će predavanje pod nazivom „Engleske impresije - u potrazi za baštinom riječkog torpeda“.

Predavanje je posvećeno Nenadu Bićaniću, dobrom duhu hrvatsko-engleskog prijateljstva.

Na St. Anne's College u Oxfordu, pozivom udruge Almae Matris Alumni Croaticae iz Ujedinjenog Kraljevstva, održano je predavanje s naslovom ” ROBERT WHITEHEAD, English Engineer - Inventor of Rijeka's Torpedo". Boravak u Engleskoj, iskorišten je i za istraživanje baštine riječkog torpeda u Londonu i Greenwichu, kao i baštine brodova i prenamjene napuštenih dokova luke Londona.

Naime, baština riječkog torpeda ne nalazi se samo u Rijeci, već ih zajedno s torpednim brodovima, žiroskopima i servo uređajima, možemo vidjeti u Science muzeju i u Imperial War muzeju u Londonu, te u National Maritime muzeju u Greenwichu. Kako se čuva povijesna dokumentacija prvih riječkih torpeda u Engleskoj, najbolje se može vidjeti u The National Archives u Kew Gardens kraj Londona.

Uz prikaze čuvanja baštine riječkog torpeda u Engleskoj, te brojnih fotografija Oxforda, Londona i Greenwicha, govorit će se i o primjerima čuvanja baštine brodova, HMS ”Belfast” i ”Cutty Sark”, te kako se London zadnjih desetljeća transformirao, urbano regenerirao i pretvorio svoje napuštene lučke prostore, ”docklands”, u nove gradske sadržaje za stanovanje i rekreaciju.

Cijena ulaznice: Slobodan ulaz