Vi se nalazite: Moja Rijeka Najave Književni susret Kristian Novak u knjižnici na Trsatu

Kristian Novak u knjižnici na Trsatu

Vrijeme održavanja: 15.11.2017. 18:00

Mjesto održavanja: Trg Viktora Bubnja 1, Rijeka, Hrvatska

Opis: U srijedu, 15. studenoga u 18 sati, u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će održan susret s Kristianom Novakom, trenutno jednim od najpopularnijih i nagrađivanijih hrvatskih književnika.

Kristian Novak u književnim je krugovima postao poznat nakon romana Črna mati zemla (Algoritam, 2013.), a manje je razglašeno da Črna mati zemla nije autorov prvi roman - ta je čast pripala “mladenačkom” djelu Obješeni (Insula, 2005.), za koje autor kaže da ga je pisao pune četiri godine, te “ponekad treba raditi na nečemu unatoč tome što se možda čini da nema baš nikakvoga smisla.”

Inspiraciju nalazi u suvremenoj književnosti i uspomenama na odrastanje u Međimurju te je tako stigao do drugog romana koji će ga dovesti do slave u domaćim literarnim krugovima.

Novakov treći roman, Ciganin, ali najljepši (OceanMore, 2016.) definitivno ga je doveo na popise bestselera i duge popise čekanja u Gradskoj knjižnici Rijeka, kao i brojnim drugim knjižnicama diljem zemlje.

Roman, koji problematizira pitanje “Drugog”, pitanje izopćenosti iz kulture u kojoj smo rođeni i neprihvaćanja u kulturi u kojoj živimo, migracije i suvremeno društvo, te se dio radnje ponovno gradi oko autorovog rodnog Međimurja. Manje od godinu dana nakon prvog izlaska Ciganina iz tiska objavljeno je drugo izdanje romana, što dovoljno govori o interesu publike za Novakov rad.

Razgovor s Kristianom Novakom vodi Nikola Petković, književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Program se održava uz podršku INA d.d.