Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Skate park - Park Jože Vlahovića

Skate park - Park Jože Vlahovića

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 31.05.2018. 23:04

Poštovani,

Htio bih ukazati na stanje jedinog parka takve vrste u našem Gradu i široj okolici, naime kako sam i sam korisnik istog(vozim MTB bicikl) te sam često tamo, imam priliku iz prve ruke vidjeti pravo stanje i kako ono utječe na ostale vozače ali i djecu koja se tamo često igraju.
Kako je vidljivo na slikama koje prilažem svi elementi su više nego dotrajali. Koliko je meni poznato stari su najmanje 11 godina i nisu se niti jednom obnavljali ili popravljali. U takvom stanju predstavljaju direktnu opasnost kako za vozače tako i za djecu koja se po elementima penju i igraju, zbog raspucalog drva, oštrih limova koji vire te vijaka koji svakodnevno ispadaju. Da ne spominjem koliko se guma probuši ili padova i ozljeda prouzroči upravo naletom na takve dijelove. Nažalost, kako sam na početku spomenuo ovo je jedino takvo mjesto u široj okolici tako da bez obzira na stanje, korisnika/vozača ima dosta budući da jednostavno nemaju drugog izbora, osim gradskih trgova i sličnih alternativnih mjesta na koje su vozači prisiljeni sve više ići.
Postoji još jedan veći problem, sam park je osmišljen i izveden na način da se prostire na 3 etaže, od čega su 2(gornje) gotovo neiskoristive i besmislene za nas vozače. Svatko tko je ikad bio u tom parku, primjetio je da se sva vožnja odvija samo na najdonjoj etaži. Ne želim ulaziti u to tko je to tako zamislio, ali prilično sam siguran da nitko tko se bavi takvim sportom nije sudjelovao u osmišljavanju toga, slično vrijedi i za drvene elemente koji se nalaze na donjoj etaži, koji su napravljeni isključivo za skate, kao da u gradu postoje I parkovi za BMX, MTB, romobile, role… pa onda ovaj može biti samo za skate.

Siguran sam da se uz minimalna ulaganja, djelomično čak i sponzorirana, park može “popraviti” na način da bude daleko funkcionalniji, da cijeli prostor bude maksimalno iskorišten te da zadovolji širi spektar korisnika te time potakne puno više mladih da se bave ovim sportom. Također razne statistike pokazuju kako ulaganje u skate parkove uvelike doprinosi smanjenju zlouporabe lakih droga i alkohola te kriminala u maloljetnika, stoga smatram da bi se i zbog toga trebalo ozbiljnije pozabaviti ovim parkom.
Da ne ispadne da samo kritiziram, spreman sam organizirati korisnike te sastaviti konkretan prijedlog uređenja u suradnji s ostalim korisnicima amaterima ali i profesionalnim vozačima te potencijalnim sponzorima, ali i izvođačima radova.

Moja pitanja :
1. Ono što mene, a vjerujem i sve druge vozače zanima, jest da li je Grad svjestan ovog stanja te da li ima u planu održavati/obnoviti/
popraviti park u skoroj budućnosti prije nego se sve ne raspadne, dio vozača prestane voziti, a dio nastavi vozeći po trgovima i sličnim alternativnim mjestima?
2. Ukoliko postoji želja i plan, na koji način se mi korisnici možemo uključiti sa prijedlozima, budući da je i nama kao i vama, iznimno bitno da se svaki trud i investicija što bolje i kvalitetnije iskoristi. Iskreno se nadam da će se ovog puta uzeti u obzir potrebe samih korisnika da se ne bi ponovila situacija gdje dobijemo, pretpostavljam “skupi” park na 3 kata od kojeg se na kraju koristi 1/3 parka i to većinom samo za jednu skupinu korisnika.

Lijepi pozdrav,

Teo

Fotografije

Tagovi:

Odgovori

Broj odgovora: 2

 1. gradska-uprava

  05.06.2018.

  Poštovani,
  zahvaljujemo Vam na javljanju i svim konstruktivnim kritikama vezano za Skate park, što će djelatnici nadležne gradske službe svakako imati u vidu, kada se ovo područje bude saniralo.
  Podsjetimo kako je projekt Uređenje Skate parka u Parku J.Vlahovića realiziran 2003. godine od strane tvrtke Purpur d.o.o. Svakako treba naglasiti da je tijekom tog procesa projektant surađivao s udrugom skejtera, na čiju inicijativu se i krenulo s oživotvorenjem ove ideje.
  Udruga je u potpunosti prihvatila prijedlog konačnog rješenja, na temelju kojeg je izveden projekt po kojemu je u konačnici i izgrađen Skate park.
  U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav navode da su upoznati sa stanjem Skate parka. Nalog za otklanjanje nedostataka u svibnju ove godine upućen je izvođaču radova, a sanacija bi trebala biti provedena u srpnju ove godine. Naime, prioritet imaju brojna dječja igrališta na kojima su sprave oštećene vandalizmom.
  Što se tiče Vaših prijedloga o preinakama parka kako bi se prilagodio i drugim korisnicima osim skatera, u ovom trenutku nije moguće udovoljiti Vašoj zamolbi, jer za to treba osigurati dodatna financijska sredstva, s obzirom da su postojeća namijenjena isključivo održavanju ovog parka.
  Svakako treba naglasiti da prema glavnom projektu u Skate parku nisu dozvoljene bilo kakve značajnije preinake u odnosu na potvrđeni projekt.
  U svakom slučaju, zahvaljujemo Vam na javljanju, trudu i svim upozorenjima, koja uvijek pomažu da se problemi naših sugrađana rješavaju u što je moguće kraćem roku.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 2. teoRi

  12.06.2018.

  Poštovani,

  Zahvaljujem na odgovoru. Skejteri su u potpunosti prihvatili prijedlog, međutim problem je upravo u tome što se konačna izvedba uvelike razlikuje od prijedloga koji su oni prihvatili(informacija koju sam naknadno saznao), što objašnjava činjenicu da su skejteri u međuvremenu o svom trošku napravili 2 skate parka na alternativnim lokacijama(također naknadno saznao).
  Ne želim niti ima previše smisla tražiti što je tada pošlo krivo jer meni osobno, a i svim ostalim vozačima je puno bitnije što imamo sada, odnosno što možemo očekivati u budučnosti. Činjenica je da imamo skate park koji nije odgovarajući i na kojem drveni elementi propadaju. Ti isti drveni elementi su jedini razlog zašto tamo još uvijek ima vozača budući je sav betonski dio izveden loše iz perspektive vozača. Drveni elementi su u dosta lošem stanju, i nisam siguran koliko će još biti smisleno i fizički moguće ih održavati.
  Kako ste naveli za bilo kakve druge zahvate, uključujući npr. zamjenu elemenata, dodavanje novih i sl. Nema financijskih sredstava i ta činjenica je tužna, ali razumljiva. Usprkos tome, smatram da postoji realna mogučnost i veliki potencijal da se ipak nešto napravi, sponzorski i čak kroz donacije i radne akcije samih korisnika, njihovih obitelji i prijatelja, jer ako su skejteri sami uspijeli sagraditi 2 parka(koji su njima kao korisnicima daleko funkcionalnija od ovoga) istu tu energiju i financije su mogli i mogu uložiti u ovaj park a da ne spominjem kada bi se udružili zajedno sa drugim korisnicima(MTB, BMX, rolle, romobili..) Navedeno bi se moglo izvoditi korak po korak, element po element, sve prema nekom generalnom, zajedničkom planu gdje se kompletan betonski dio nemora mijenjati, nego se može „popraviti“ dodavanjem montažnih elemenata na ključnim dijelovima ćime bi se drastično povečala iskoristivost samog parka, time bi se moglo udovoljiti uvjetu zadržavanja stanja predviđenog glavnim projektom(koliko sam upučen niti postojeći drveni elementi nisu predviđeni tim projektom) ali bitno je da se nešto pokrene, da se neke pozitivne stvari oko toga parka počnu događati, a time i potaknu nove mlade ljude da se priključe i sve skupa može s vremenom prerasti u nešto puno ozbiljnije sa organiziranim natjecanjima, eventima, školama itd.
  Dakle siguran sam da se samo uz dobru volju može napraviti puno, a za početak barem malo više od trenutnog stanja, a to je već konkretan pomak na bolje. U spomenutom scenariju gdje bi korisnici sami osmislili prijedlog te osigurali potrebna sredstva Grad bi to samo trebao logistički podržati. Iskreno se nadam da je Grad zainteresiran za tako nešto jer ne vidim niti jedan razlog koji bi se tome mogao protiviti.

  Nadam se vašem pozitivnom odgovoru,

  Teo

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.