Vi se nalazite: Moja Rijeka Najave Ostalo Potpisivanje Sporazuma između Tehničkog fakulteta i njemačkog brodogradilišta MEYER WERFT

Potpisivanje Sporazuma između Tehničkog fakulteta i njemačkog brodogradilišta MEYER WERFT

Vrijeme održavanja: 21.11.2017. 12:00

Mjesto održavanja: Tehnički Fakultet Rijeka, Vukovarska ulica, Rijeka, Hrvatska

Opis: U utorak 21. studenog 2017. godine u 12.00 će se na Tehničkom fakultetu u Rijeci, u uredu Dekanice prof. dr. sc. Jasne Prpić-Oršić, potpisati Sporazum o suradnji na znanstvenim, istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i brodogradilišta MEYER WERFT GmbH & Co. KG iz Papenburga u Njemačkoj.

Sporazum će u ime Tehničkog fakulteta potpisati dekanica prof. dr. sc. Jasna Prpić-Oršić, a u ime brodogradilišta MEYER WERFT član Uprave gosp. Philip Gennotte.

MEYER WERFT GmbH & Co. KG, jedno od najvećih njemačkih brodogradilišta, osnovano je davne 1795. godine u Papenburgu na rijeci Ems za izgradnju malih drvenih plovila. Brodogradilište je s gradnjom željeznih brodova započelo 1874. godine, a ubrzo je prepoznato i na međunarodnom brodograđevnom tržištu po gradnji svojih trajekata, tankera, kontejnerskih brodova, trajekata za prijevoz žive stoke i ostalih novogradnji posebne namjene.
U novijoj povijesti Brodogradilište se posebno istaknulo gradnjom modernih, inovativnih i sofisticiranih kruzera.

Danas je brodogradilište MEYER WERFT među najvećim i najmodernijim brodogradilištima na svijetu. Brodogradilište zapošljava više od 3000 radnika, a može se pohvaliti i najvećim natkrivenim suhim dokom na svijetu. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji gradnje Brodogradilište svake godine može proizvesti čak 3 luksuzna kruzera za naručitelje diljem svijeta. Budući da se radi o riječnom brodogradilištu, te da dovršeni prekooceanski brodovi moraju putovati 36 km rijekom Ems do zaljeva Dollart, njihove atraktivne isporuke svaki puta privuku tisuće gledatelja.

Sve rečeno o brodogradilištu MEYER WERFT dodatno naglašava vrijednost Sporazuma koji će se sklopiti kako za Fakultet, tako i za naše studente, buduće inženjere koji će svoje daljnje karijere odlučiti graditi možda upravo u sektoru brodogradnje kod kuće ili u inozemstvu.

Sporazumom će se utvrditi okvir buduće suradnje na projektima od zajedničke važnosti koje će predlagati svaka strana potpisnica Sporazuma, a ovisno o vlastitim potrebama i interesima.

Svaka strana potpisnica dobiva i mogućnost predlagati individualne projekte s društvima povezanim s brodogradilištem MEYER WERFT, od kojih su neka MEYER Turku Oy, Turku, Finland ili domaće društvo iz Rijeke TSI d.o.o.

TSI d.o.o. je društvo partner Tehničkog fakulteta, a osnovano je 2014. godine kao tvrtka čije je područje djelovanja projektiranje i inženjering u brodogradnji. U 2016. godini TSI postaje dio grupe tvrtki MEYER WERFT. Tvrtka djeluje globalno, a sastoji se od iskusnog tima koji broji 64 inženjera brodogradnje i inženjera brodostrojarstva pod iskusnim vodstvom s 40 godina iskustva na svjetskom brodograđevnom tržištu. U sklopu svog poslovanja razvija poslovne odnose i projekte sa stranim partnerima kao što je brodogradilište MEYER WERFT, naslanjajući se na dugogodišnju brodograđevnu tradiciju grada Rijeke koja seže sve do početka 18 stoljeća.

Prije potpisivanja Sporazuma o suradnji, na poziv brodogradilišta MEYER WERFT, Uprava Tehničkog fakulteta posjetila je brodogradilište MEYER WERFT, te dogovorila okvire suradnje i pripreme za posjet studenata brodogradilištu.
Planiraju se i prakse studenata Tehničkog fakulteta u TSI d.o.o., te u brodogradilištu MEYER WERFT, a također i pozvana predavanja koja će na Fakultetu održati stručnjaci iz oba privredna subjekta, kao i mogućnost diplomskih radova koji bi pratili razvoj projekta jednog broda.
Vrijedan rezultat predmetnog Sporazuma odnosi se i na razmjenu stručnjaka, mogućnosti specijalizacija, te rada na zajedničkim projektima i programima.

Cilj dosadašnjeg partnerstva Tehničkog fakulteta s tvrtkom TSI d.o.o., kao i budućeg partnerstva s njemačkim brodogradilištem MEYER WERFT je rad na zajedničkim projektima, a pogotovo ulaganje u nove generacije inženjera koji će kroz svoj studij u pozitivnom i poticajnom okruženju, kroz direktan doticaj s modernim i inovativnim načinima proizvodnje, steći prakse i znanja koja će im pomoći u njihovom daljnjem rastu u poslovnom svijetu.

Povezani linkovi: