Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Uska invalidna mjesta- Delta i centar

Uska invalidna mjesta- Delta i centar

Datum objave: 14.07.2018. 21:52

Zašto su tako uska mjesta za invalide u centru grada?
Jedva se može izaći/ući iz vozila.
Ne bi li invalidi trebali imati šira i prilagođenija mjesta?

Fotografije

Odgovori

Broj odgovora: 1

 1. gradska-uprava

  23.07.2018.

  Poštovani,
  prije svega zahvaljujemo Vam na javljanju.
  U gradu Rijeci, i to na širem području grada, u ovom je trenutku označeno 605 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom u blizini mjesta prebivališta, pri čemu se taj broj iz godine u godinu stalno povećava kako se zaprimaju i rješavaju novi zahtjevi. Ovom broju parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom treba dodati i oko 210 parkirnih mjesta koja su označena na parkirnim mjestima pod naplatom odnosno na otvorenim i zatvorenim parkiralištima te garažnim objektima.
  Činjenica je da je velik broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom označen prije donošenja važećeg Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti (Narodne Novine broj 175/03 i 100/04), kojim su definirane nove, veće dimenzije parkirnih mjesta. Tijekom obnove horizontalne signalizacije proteklih godina, određen broj takvih mjesta korigiran je na nove dimenzije. Međutim, treba istaknuti da u mnogim situacijama na terenu, i to zbog prostornog ograničenja, nije bilo moguće poštivati navedeni Pravilnik, pa se u dogovoru s korisnikom koji je uputio zahtjev, pribjeglo kompromisu koji je povoljniji za korisnika (primjerice, što bliže zgradi u kojoj osoba stanuje). Takvo mjesto, dogovorno s korisnikom označeno je po „starim“ dimenzijama.
  Posebno napominjemo da do sada nije bilo nikakvih primjedbi na označavanje i dimenzije takvih mjesta, kako od strane udruga osoba sa invaliditetom, tako i od pojedinaca, odnosno korisnika takvih parkirnih mjesta. Štoviše, suradnja sa udrugama je intenzivna i uzorna. Pritom se, uzimajući u obzir prostorne mogućnosti i mnoge druge okolnosti te uz vođenje računa o potrebama ostalih korisnika, uvijek nastoji maksimalno izlaziti u susret osobama s invaliditetom koji imaju potrebe za parkiranjem.
  S poštovanjem,
  Gradska uprava.

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.