Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Zašto se postavlja nezakonita štetna HLADNA bijela LED rasvjeta!?

Zašto se postavlja nezakonita štetna HLADNA bijela LED rasvjeta!?

Kategorija: Ostalo

Datum objave: 28.10.2019. 13:27

Zašto je Energo i Grad Rijeka unatoč prošloj tužibabi iz 2018 i dalje postavlja hladno bijelu LED rasvjetu? A ne toplo žutu?
Starija, natrijeva rasvjeta ima 2200K.

Hrvatski Sabor je 25.1.2019. donio novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja a stupio je na snagu 1.4.2019.
članku 5., točka 5.:
propisana je maksimalna koreliranu temperaturu boje do najviše 3000 K

1.Zašto i dalje grad postavlja nakon primjene ovog zakona na prometnice rasvjetu od 4000K ili više a ne od 2700K?
2.Gdje se sve ove godine postavila LED rasvjeta i koje je bila temperature te koliko W troši?
3.Koliko novaca je plaćena po komadu i tko je dobavljač?
4.Kako znamo da jedna natrijeva troši samo 100W ili 200W, a LED u prosjeku 70W -koliko su trošile postavljene svjetiljke (ušteda je manja od 30%)?

LED rasvjeta ima predviđeno trajanje od 60.000h odnosno oko 9-10godina u IDEALNIM slučajevima kada se mora potpuno baciti i staviti novo TIJELO! A imamo prilike vidjeti na cestama i ovdje na tužibabama da već nakon 1-2godine prestaju raditi i montiraju potpuno nove. Jamstvo je 2g i opet, SKUPO cijelo tijelo se mora kupiti. Upitno je da li se isplate kada se moraju kupovati nove!

Natrijeve, koje su puno manje štetne za ljudsko zdravlje imaju prosjek u današnje vrijeme od 18.000h i koštaju 20kn! Samo rasvjetno tijelo je isto jeftinije a vidimo na cestama da rade preko 30-40 godina prije nego se mijenjaju.


Temperatura mora biti ispod 3000K radi smanjenja emisije plave svjetlosti, štetnom utjecaju plave svjetlosti na produkciju melatonina. Postoje i kancerogeni efekti na ljudsko zdravlje, plave svijetlosti, karcinom, problemi pri spavanju, čitave znanstvene studije.
http://www.ekorasvjeta.net/svjetlosno_oneciscenje/svjetlosno-oneciscenje-melatonin-i-kancerogeni-efekti-na-ljudsko-zdravlje/

Na žalost, sadašnja praksa postavljanja LED svjetiljki radi veliku štetu za okoliš, ljudsko zdravlje i sigurnost.

Ovakve LED svjetiljke u budućnosti će se morati zamijeniti, što donosi dodatne troškove.

Produkcija melatonina naglo prestaje prilikom izlaganja umjetnoj rasvjeti, što ovisi o intenzitetu i valnoj duljini svjetlosti. Mnoga istraživanja pokazala su ulogu melatonina u sprečavanju pojavljivanja karcinoma dojke. Istraživanje u Izraelu pokazalo je da žene koje žive u području gdje je na ulici noću moguće čitati knjigu imaju 73% veću šansu da im se razvije karcinom dojke. Osim toga, poremećaju u biološkom satu mogu uzrokovati nemogućnost dojenja novorođenčadi. Dugotrajan rad u noćnim smjenama također znatno povećava rizik od karcinoma. Opasnost od karcinoma nije ograničena samo na karcinom dojke već je povećana i za pojavu karcinoma prostate, debelog crijeva te sluznice maternice. Spomenuti efekti povećani su prilikom izlaganja svjetlosti sa velikom emisijom plavog spektra kao što imaju sve moderne LED sijalice, što je potvrdila i Europska komisija. O opasnostima plavog svjetla već smo pisali.

Rješenje problema nije samo u potpunom zamračenju spavaćih soba. Javna rasvjeta mora biti potpuno ekološka, tj. umjerenog intenziteta, bez emisije iznad linije horizonta te bez plave komponente. Trenutna LED javna rasvjeta ne postiže navedene zahtjeve,

Fotografije

Odgovori

Broj odgovora: 8

 1. jego

  prije 13 dana

  Da li se može dobiti uvid na elaborat i projekt prema kojemu je odobreno postavljanje horizontalne LED oznake (rasvjete) na pješačkim prijelazima pošto je činjenica da noću LED oznaka pješačkog prijelaza svijetli intenzitetom koji ometa vozača odnosno vozač NE VIDI da pješaka na pješačkom prijelazu.

  Izvor svjetlosti jakog inteziteta ispred objekta smanjuje objektu vidljivost tako da sa LED osvjetljenjem na kolniku zapravo se smanjuje sigurnost pješaka. Pješački prijelazi su oduvijek bili dodatno osvijetljeni rasvjetom iznad samog pješačkog prijelaza i to nije tako bez razloga. Jednostavan primjer - zamislite da kod fotografa držite blic (flash) u ruci i tako radite fotografiju za osobnu - fotografija bi bila samo jedna bijela mrlja.

 2. pluton

  prije 11 dana

  Iz postupka javne nabave jasno je vidljivo da Energo nakon zakona iz 2019. i dalje nabavlja rasvjetna tijela ove godine, ne traživši boju 2700K ili niže već u samom natječaji izričito traži 4400K ili 4000K! Izuzetno štetna hladna bijela svjetla, koje ometa noćno spavanje. To je štetno, nezakonito i pogodovanje lobiju uvoznika koji imaju stare zalihe znajući da će za par godina opet zamijeniti s toplo žutom bojom, trošak koji će morati napraviti i platiti svi mi.
  https://www.mojarijeka.hr/repository_fil … /file/520/


  Stavka 6.19. Svjetiljka LED, 39 W, 4600 lm, 118 lm/W, 4000 K.
  Kriteriji mjerodavni za ocjenu jednakovrijednosti:
  aluminijsko kućište, difuzor od ravnog transparentnog kaljenog stakla, snage 39 W, svjetlosni tok svjetiljke 4600lm, indeks uzvrata boje minimalno 80, korelirana temperatura nijanse bijelog svjetla 4000K, zaštite IP65,

  Stavka 6.20 Svjetiljka LED, 83 W, 9006 lm, 111 lm/W, 4000 K.
  Kriteriji mjerodavni za ocjenu jednakovrijednosti:
  aluminijsko kućište, difuzor od ravnog transparentnog kaljenog stakla, snage 83 W, svjetlosni toke svjetiljke 9000lm, indeks uzvrata boje minimalno 80, korelirana temperatura nijanse bijelog svjetla 4000K

  Stavka 6.29, Stavka 6.30, Stavka 6.37, Stavka 6.38,Stavka 6.39,Stavka 6.40,Stavka 6.43,stavka 6.62.... bezbroj primjera- svugdje 4000K tražite u natječaju!

  PRESTRAŠNO

 3. gradska-uprava

  prije 11 dana

  Poštovani,
  Grad Rijeka je javni natječaj za održavanje javne rasvjete stavio na Elektronički oglasnik javne nabave (EOJN) 15. veljače 2019., čemu je prethodilo javno savjetovanje objavljeno 8. veljače 2019, a priprema za navedeni natječaj obavljena je znatno prije navedenog datuma. Hrvatski sabor je na svojoj sjednici, održanoj 25. siječnja 2019., donio novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (NN 14/2019) koji je objavljen 7. veljače 2019., s datumom stupanja na snagu 1. travnja 2019. godine. Kako Grad Rijeka nema i ne može imati izravan utjecaj na rad Hrvatskog Sabora te kada će biti donesen neki Zakon, nije postojala mogućnost prilagodbe navedenog natječaja novom Zakonu koji je objavljen naknadno, nakon objave natječaja na EOJN.
  Energo, koji je odabran kao koncesionar javne rasvjete za područje grada Rijeke, od stupanja na snagu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, iako je vrijeme prilagodbe glavnim odredbama novog Zakona sljedećih 12 godina, nije kupio niti ugradio svjetiljke sa temperaturom boje svjetla veće od 3000K, kako je propisano novim Zakonom.
  Ove je godine, u okviru redovnog održavanja i kroz komunalne prioritete mjesnih odbora, na nekoliko lokacija u gradu montirano je 30-tak novih LED svjetiljki snage 40 – 88W, čija se cijena kreće od 1000 do 2500 kuna (bez PDV-a).
  Potrošnja LED rasvjete u prosjeku je manja za otprilike 60% u odnosu na dosadašnja rasvjetna tijela izrađena u natrijevoj tehnologiji.
  Rasvjetna tijela izrađena u LED tehnologiji, a specificirana Troškovnikom u javnoj nabavi Grada Rijeke, imaju prosječan vijek trajanja od 75.000 pa sve do 100.000 sati, što je trajanje u prosjeku od 19 do 25 godina, s obzirom na to da javna rasvjeta godišnje radi oko 4100 sati. Isto tako, sva rasvjetna tijela su modularnog karaktera što znači da imaju zamjenske dijelove i novo kućište rasvjetnog tijela se ne mora kupovati, odnosno bacati, već se isključivo zamijeni dotrajali tj. pokvareni dio.
  Plavi spektar boje svjetlosti se pojavljuje pri temperaturi boje svjetlosti iznad 4500K, a takve svjetiljke nemamo u sustavu javne rasvjete Grada Rijeke. Grad Rijeka kao vlasnik javne rasvjete i Energo kao koncesionar javne rasvjete se strogo pridržavaju odredbi donesenog Zakona, dok će se sve svjetiljke postavljene prije donošenja navedenog Zakona promijeniti u roku koji je propisan tim Zakonom.
  Nadalje, u Rijeka prometu ističu kako led markeri postavljeni u kolniku nisu rasvjeta, već svjetlosni signali koji u usporedbi s uličnom rasvjetom emitiraju zanemarive količine svjetla.
  S poštovanjem, Gradska uprava.

 4. jego

  prije 10 dana

  Poštovani, ako nije problem da li je moguće saznati točne specifikacije LED markera na kolniku koji se ugrađuju - snagu i tok svjetla? Da li je Rijeka promet radio mjerenja koja dokazuju da se "emitiraju zanemarive količine svjetla"?

 5. jego

  prije 10 dana

  Poštovani, još jedno pitanje Energo znači nije ugradio LED žarulje boje 4000K mada u natječajnoj dokumentaciji traži iste. Vrijeme prilagodbe se odnosi na postojeće, već ugrađene, LED žarulje a ne da se još 12 godina mogu ugrađivati i LED žarulje boje 4000K.

 6. Zdravax

  prije 9 dana

  Gradska uprava, opet ste usrali stvar .

 7. Zdravax

  prije 9 dana

  ... I ZASTO SE NE MOZE PRENIJETI LINK SA OVOG PORTALA ?!

 8. Zdravax

  prije 9 dana

  JEL ZNATE VI MUTAVCI ZASTO SE UOPCE POSTAVLJA ZUTA JAVNA RASVJETA , A NE OVA BIJELA ?

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.