Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Ostalo Kako Rijeka promet postupa prema invalidima

Kako Rijeka promet postupa prema invalidima

Datum objave: 04.01.2012. 13:41

Poštovani,
moram napisati tužibabu na ovu odluku Rijeka prometa koja je protivna svim zakonima i teška je za sve invalide.

Naime, Rijeka promet, tvrtka na koju mi invalidi često imamo pritužbi, čiji zaposlenici nisu nimalo ljubazni prema nama (dovoljno je za primjer vidjeti i tužibabe na ovom portalu, Radio Rijeci..., gdje zaposlenik zadužen za nas se dere, često kasne s izradom invalidnih mjesta, ona po centru grada se uopće ne vide, žuta boja je nestala i na Rivi i kod tržnice...).

Donijeta je odluka kojom se naplaćuje parkiranje invalidnim osobama na svim gradskim parkiralištima od Rijeka prometa.
Moram napomenuti da su članovi prvi reagirali i kontaktirali udruge koje su kontaktirale Rijeka promet.

NI jedna udruga nije bila prije obaviještena, no odbijali su nam parkiranje već prvi dan u zatovrenim parkiralištima. (iako nakon što koliko vidim sve udruge
digle na noge, tek nakon 16. će se valjda primjenjivati)
Dopis direktorice Rijeka prometa je izgledao ovako;

Poštovani,
Očito je da ste pogrešno protumačili Odluku na koju se pozivate.
Izmjenama Općih uvjeta o načinu naplate parkiranja i Odlukom o visini naknade za parkiranje, utvrđeno je pravo za invalide koji imajuvažeći znak pristupačnosti na kupnju povlaštene parkirne karte za parkiranje nasvim javnim parkiralištima pod naplatom za iznos od 40,00 kuna mjesečno. Topravo ne eliminira pravo na parkiranje bez naknade na za to označenim mjestimaza invalide žutom bojom, nego daje pravo, uz BESPLATNO parkiranje na žutimmjestima, da isti parkiraju na plavo označenim oznakama, na svim parkiralištima, otvorenim i zatvorenim...

Dakle, to je beneficija,a ne oduzimanje prava.
Nadamo se da smo razjasnili nesporazum, a za sve dodatneinformacije stojimo Vam na raspolaganju u svako doba.

S poštovanjem,
Direktorica:
Spomenka Mičetić dipl. oecc.

DIREKTORICA UOPĆE NIJE ZNALA ništa kasnije Danijel Frka šalje obavijest KASNIJE kako se SVE NAPLAĆUJE i da je to KRIVO POSLANO.
Otkuda njoj pravo govoriti da je to onda beneficija??


Donijeta je odluka kojom ni manje ni više, invalidnim osobama na području grada Rijeke dana mogućnost da ili će plaćati normalno, ili izrada kartice, naljepnice.
Ovo nije po zakonu jer što ako dođe invalidna osoba iz Kastva u grad, u neku udrugu i želi parkirati?

http://www.rijekapromet.hr/Download/2012/01/02/Izmjene_i_dopune_Opcih_uvjeta.pdf

Apsurdno je da prema „Zakonu Rijekaprometa“ mi smo isti kao i pazite (članak 15a)


- članovi GRADSKOG VIJEĆA Grada Rijeke, na javnom parkiralištu
- predstavnici MEDIJA (tisak, radio itelevizija),
- osobe sa invaliditetom koje posjeduju važeći znak pristupačnosti za određeno vozilo na
temelju rješenja nadležnog tijela, na svim javnim parkiralištima pod naplatom

Znači ja i GRADSKO VIJEĆE KOJE IMA PLAĆU 20 000kn plaća ISTU „povlaštenu kartu“ po istoj cijeni. Ne da je cijena simbolična ili niža, već je ista. TO SE NIGDJE NE SPOMINJE...

Toliko nas invalida je na rubu siromaštva, borimo se iz dana u dan s našim problemima kojih imamo i previše, jedva imamo za gorivo i ovakva odluka je donesena, samo da zarade na nama iako Rijeka promet posluje uspješno.

I ovaj pravilnik im nije po zakonu jer znak pristupačnosti važi za osobu, ne za automobil. Što ako se invalidna osoba vozi u posebnim automobilima ili se mijenja, vozi invalida prijatelj, onda naljepnica se mora za svako vozilo posebno kupiti i plaćati mjesečno.

I sada, netko je rekao da treba dovesti u red parkiranje, točno ali ne na ovaj način. Treba lažnim invalidima koji su invalidnost dobili preko veze u mupu, županijii ili gdje već ukinuti (toga ima jako rijetko), a ne naplaćivati. Upravo će ta nekolicina koji voze BMW moći priuštiti ovo.
Poznajem invalide koji imaju posebno dizajnirane automobile, gdje se mjenjač nalazi na volanu, koji se ne mogu slobodno kretati.

Apsurd nad apsurdima je što su automati za naplatu u većini slučajeva postavljeni visoko, tj. Ni ne vidimo zaslon, u kolicima ne možemo ni doseći mjesto za ubacivanje kovanica.
KAKO DA ONDA PLATIMO?

Druga varijanta koju mi je užasno neljubazan čovjek Rijeka prometa, djelanika parkirališta rekao „što vi hoćete, uzmite novac i odite u središnjicu po naljepnicu“.

Drhti mi ruka dok ovo pišem. Naime, MJESTO GDJE BI SE TREBALE UZIMATI KARTICE; NALJEPNICE NALAZI SE NA 2 KATU u staroj zgradi na Rivi. Njihova zgrada na Fiumari gdje je pravna služba i direktorica isto NEMA LIFTA. Kako da dođem tamo???

Pročitajte i komentare običnih sugrađana u Novom listu
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ri-Servis/Naplata-parkinga-za-invalide-u-Rijeci-krece-od-16.-sijecnja


Uopće nema razloga i opravdanja za ovu odluku. Od 1. Siječnja grad ZAGREB uvodi da svi invalidi zbog malog broja mjesta, mogu BESPLATNO parkirati i na svim PLAVIM mjestima, a mi od istog dana da se i na žutim na nas naplaćuje.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Zagreb/Bandic-Invalidi-ce-parkirati-na-svim-oznacenim-mjestima?articlesrclink=related

Svaki dan izdaju svoja priopćenja i objave u kojima jedna drugu opovrgava. Zadnja od direktorice je da je na SVIM mjestima za invalide besplatno. Dok u drugoj rečenici govori da ako koriste zatvorena parkirališta moraju nabaviti kartice od 70kn. Opet isto nije u skladu sa svime navedenim, kako nabaviti kartice ili ako ne, kako platiti parkiranje kada nema pristupa. Prije je na tim parkiralištima jednostavno djelatnik poništio račun i ovo s karticom je sada puno jednostavnije. Poznajem više osoba koji dolaze jednom mjesečno na Bazene Kantrida i u garažu Zamet. Ako čak i ostane 2h u njoj tj. 2x2kn 4kn isplativost kartice invalidima bi bila tek nakon 18 mjeseci. Dok ipak onima koji idu češće se isplati izraditi, ali ne za ovu cijenu obične kartice kao od bankomata.

Ali problem je i da na bazenima kantrida (i ostala zatvorena) invalid u kolicima NE MOŽE UBACITI novac u APARAT. Recite kako se invalidna osoba u kolicima može podići iz njih i uplatiti 4kn.
Kako izrada ove kartice može koštati 70kn, vjerojatno je napravljena od zlata. Trebala bi biti simbolična naknada.

Možda netko iz Rijeka prometa tko je donio ovo bude jednog dana imao invalidno dijete, bude sam invalidna osoba i pokuša platiti kartu. U Novom listu se spominje da nećemo moći u garaže već samo na otvorena, izrada smart kartica još dodatnih 70kn. Primjer, garaža Kantrida za bazene, (a i Zamet). Invalidi često plivaju u bazenima, po ljeti bi se i kupali, dolazili bi ne samo iz Rijeke na plažu Ploče, i njima će biti odbijeno, odlična promidžba.
U nijednom mjestu nisam ovo vidio, Krk, Istra, svugdje, gdje god sam čuo od drugih prijatelja, ne da ne plaćaju samo na žutim, već imaju i nepisano pravilo za ostala mjesta.

Hvala Rijeka prometu, direktorici posebno što nam je omogućila ovu benificiju da smo jednaki kao i gradska uprava. S njihovom plaćom i ja ću kupiti povlaštenu smart karticu i naljepnicu. Do onda, neka mi pauk uzme auto i neka stave ovrhu na moju bogatu imovinu.

Grad Rijeka i Obersnel koji je potpisao ovo poštuje odluku da smo zdravi grad koji ima obzira prema invalidima i siromašnom gradskom vijeću.

UREĐIVANJE;
Nakon što su nam svi živi govorili to tako mora biti, Rijeka promet je govorio da je to već stara vijest od 11mj, da se nitko nije žalio, Nakon pisanja Novog lista, Obersnel ipak zaustavlja Rijeka promet i direktoricu. Ja i dalje želim odgovor na sporna pitanja.
Znači izrada skupe kartice za zatvorena parkirališta i drugi model, nemogući plaćanje i preuzimanje te kartice ili plaćanje računa na automatima, kako?

I je li u planu obnova boje na Rivi i tržnici?
Također, kada će se obnoviti zastarjela

Fotografije

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 3

Odgovori

Broj odgovora: 13

 1. gradska-uprava

  04.01.2012.

  Priopćenje gradonačelnika Vojka Obersnela vezano uz najave da će se invalidima naplaćivati parkiranje:

  Obersnel:
  Nalaz revizije, u kojem je navedeno da mora biti utvrđena cijena svake usluge, bio je temelj kojim se povodio Rijeka Promet predlažući novu Odluku kojom se uvodi naplata parkiranja za sve povlaštene kategorije poput članova Gradskog vijeća, Vijeća nacionalnih manjina i predstavnika medija.
  Takav prijedlog odluke prihvatilo je Gradsko vijeće no kako se previdom u tom materijalu našla i kategorija invalida kao povlaštena kategorija, ova će odluka biti izmijenjena.
  Dakle, za invalide će se, unatoč nalazu revizije, zadržati mogućnost besplatnog parkiranja na mjestima označenima za invalide. Izmjena odluke nije imala za cilj otežati život osobama s invaliditetom i upravo stoga bit će tehnički ponovo promijenjena na idućem Gradskom vijeću.
  Dakle, invalidi i dalje mogu parkirati besplatno na mjestima označenima za njihova vozila.

 2. backgammonRi

  04.01.2012.

  Ovo je odgovor na ovu tužibabu?!?!

 3. urednik

  04.01.2012.

  Ne naravno, ovo je mejl koji je stigao u redakciju taman malo prije ove tuzibabe pa je tu jer dijelom odgovara na dio postavljenih pitanja. Citava je Tuzibaba po obicaju poslana na ocitovanje.

 4. nelchee

  04.01.2012.

  Fascinantno, kakav manjak kulture zaposlenika gradske uprave.

 5. nelchee

  04.01.2012.

  Ah tako, mogli ste ovo postati kao user urednik da se odmah zna o čemu je riječ ;)

 6. urednik

  04.01.2012.

  Slazem se Nelchee, moj previd, ispricavam se svima, posebno korisniku nitkoinista.

 7. popaj

  04.01.2012.

  ma dajte, invalidi da plaćaju za manjak love u Rijeka prometu! Kao što građani koji se griju na centalno plaćaju manjak love u Energu (naravno nakon poskupljenja).
  Invalidi ne smiju plaćati parking, ni na plavim, ni na žutim mjestima. Ako sumljate u naljepnice i sve potvrde koje su izdane invalidima, provjerite. Pa sada ste vlastodršci! Donesite si zakon o provjeri invaliditeta ili revizijiu(to je vrlo moderno rečeno REVIZIJA).
  Jedino što priznajem je to da ovaj narod nema kulture, pa će problem ostati. Kulturni narodi nebi ni pokušali varati na takvim stvarima, uzimati povlastice invalida, a da to nisu.

 8. backgammonRi

  05.01.2012.

  http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ob … amo-odluku

 9. Stipe

  06.01.2012.

  Evo kako ja to vidim. Oznaceno parkirno misto za invalida je pogodnost kojom se osigurava invalidu s auton da ce moc svoje auto parkirati isprid banke, skole, socijalnog tojest da nece morat ici na noge. Takvo oznaceno misto, ja ne vidim zasto bi bilo mukte, a kamo li da je mukte bilo koje misto u gradu. Jel nije dosti sto te misto ceka nego jos mora bit i mukte? Zasto? Jel in puno placat parking od 5 kuna po uri kad vec imaju novaca za aute koje su opet uvezli s povlasticama i tako dalje. Ja koji neman posa, studiran, imam mater koja mi od 1800kn penzije daje za gorivo placan kartu i nikog ne pitan nista, invalid ako ne radi ima kakvo takvo primanje od drzave (ja nemam nikakvo). Humano je osigurati im mista da ne hodaju ali brale da je parking mukte bezobrazno je ocekivat i jos tu pisat nekome da zeli da ima dite invalida. Ljudi sta je s vama? Da triba prilagoditi sve invalidima - triba! I ulaze u crkve, muzeje, kina, stadione, anbulante.... Ali da ih se muktari ne vidin razloga. I najbojle, kad god su zugali po tuzibabi jos nisam dozivia da je neko dosa i reka hvala na odgovoru. Svit je tu zbog vas boga ti, eto ga trci za vama s tacnom i krpon priko ruke.

 10. mystery88

  07.01.2012.

  stipe slažem se u potpunosti!!!!

 11. Gost25

  08.01.2012.

  Evala Stipe!

 12. Torpedo

  08.01.2012.

  Ne slažem se da se invalidima naplaćuje njihovo rezervirano mjesto, poznajem invalidne osobe kojima je auto jedini način slobodnog kretanja, i mnogi gotovo ovise o njemu i zato će uštedjeti na mnogim drugim stvarima nebi li ipak zadržali tu mobilnost i kakvu takvu neovisnost o drugim osobama. Točno je da postoji i druga strana medalje koja upravo pravim invalidima otežava pronalazak slobodnog mjesta, a to je da poneki građani koji imaju invalidnu osobu u obitelji koriste taj znak i kada ta osoba nije sa njima u autu odnosno ne shvaćaju dovoljno da su time možda oduzeli mjesto pravome invalidu kada mu je bilo potrebno. Zato ljudi kada vide da iz auta izađe zdravi dvadesetogodišnjak a parkirao je na mjestu za invalide misle da je krivotvorio naljepnicu odnosno znak za invalida. Siguran sam da taj problem nikad neće biti potpuno rješen odnosno da će uvijek biti onih koji će na ovaj ili onaj način taj institut zloupotrebiti ali nebi zbog toga smijeli oštetiti ili staviti u neravnopravan polažaj stvarne invalide kojima je to mjesto stvarno potrebno.
  A oni, koji zlopotrebljavaju oznaku invalida na bilo koji način, već su sami po sebi kažnjeni što u sebi nemaju dovoljno pameti, osjećaja i dobrote koju nemogu sigurno kupiti sa tim "ušteđenim" novcem od parkiranja.

 13. gradska-uprava

  12.01.2012.

  Poštovani,

  Razumijemo Vašu reakciju, i smatramo da je ona posljedica svega što se događalo vezano uz prošlotjedno tumačenje odluka koje su stupile na snagu od 1.siječnja. Međutim, odlukom Gradonačelnika Grada Rijeke osobe s invaliditetom i dalje neće plaćati parkiranje ukoliko parkiraju na žuto obilježenim parkirnim mjestima na cijelom području Grada Rijeke, kao što je to bilo i do sada, te će se u skladu s time izmijeniti donesene odluke.
  Sve ostale kategorije korisnika parkirališta – gradski vijećnici, predstavnici nacionalnih manjina i novinari koji su do sada bili oslobođeni plaćanja parkiranja, od sada će imati pravo ishoditi mjesečne parkirne karte po povlaštenoj cijeni od 40,00 kn, tj. izjednačeni su sa stanarima sa mjestom prebivališta unutar područja pod naplatom.

  Direktorica:
  Spomenka Mičetić, dipl. oec.

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.